В Китай забраниха на акционери да продават дяловете си

Това е опит за спиране на срива на местните борси, след като акциите загубиха около 30% от стойността си

Сн. ЕПА/БГНЕС

Китайските власти забраниха на акционери, притежаващи над 5% от котиращи се на борсата фирми, да продават дяловете си през следващите шест месеца в опит да спрат продължителния срив на местните борси, съобщи Франс прес. 

Това ограничение цели да "задържи стабилни капиталовите пазари и да защити юридическите права на инвеститорите", се казва в официално съобщение на Китайската комисия за регулиране на финансовите пазари. 

Китайските акции загубиха около 30% от стойността си за три седмици, като в абсолютни стойности загубите се оценяват на 3.2 трилиона долара. 

Индексът на Шанхайската фондова борса ShanghaiComposite в четвъртък падна при откриването на днешните търгове с 2.13% (74.74 пункта) до 3432.45 пункта, а главният индекс на борсата в Шънцзън (Shenzhen Component) изгуби 1.05% от стойността си. 

Фондовата борса в Хонконг обаче започна днешната сесия с 3.19% повишение, въпреки общата паника, обхванала китайските пазари.

От началото на юни капитализацията на китайския фондов пазар се е свила с повече от 30%.

Само в сряда акциите на най-големите компании, които търгуват на борсата в Шанхай, изгубиха 6% от стойността си.

Причината за спада на капитализацията са мерките, взети от китайските власти срещу спекулативната търговия с китайски акции в последните няколко месеца. Неочаквано силният ефект от тези мерки доведе до срив на борсовата търговия в азиатската държава.

Заради срива в Китай първо беше въведа временна забрана за държавните компании да продават акции на борсите си в страната до приключване създалата се в момента нестабилност на фондовите пазари, но от четвъртък забраната вече е за всички акционери в публични дружества, притежаващи над 5% от капитала.

Народна банка на Китай заяви, че ще следи отблизо фондовата борса и ще предпазва от системни регионални финансови рискове. Във вторник китайската централна банка обяви, че ще инжектира 50 милиарда юана (8.2 млрд. долара) в стабилизиране на китайския фондов пазар.

"Предприетите мерки от правителството по-скоро причини объркване на пазара, отколкото подейства като терапия", заяви старши анализаторът на CNBC Рон Исана.

"Никога не съм виждал такъв спад. Не мисля, че някой някога е виждал. Ликвидността е напълно изчерпана", каза анализаторът Ду Чанчучн от Northeast Securities.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?