В коледно обръщение Симеон обещава да не излиза от коалицията

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, чиято формация е част от трипартийната управляваща коалиция, в коледно обръщение, заявява, че тя ще „продължава да бъде гарант“ за стабилността на страната и за „изпълнението на поетите за мандата ангажименти към българските граждани и към ЕС“. „НДСВ влезе в управляващата тройна коалиция именно в името на присъединяването на България към ЕС, а и за да предотвратим евентуално му отлагане. Сега ни е нужна стабилност, за да може повече хора да почувстват ефекта от членството в ежедневието си“, казва бившият премиер.

Според него основната задача на управляващите през 2008 г. ще е подобряване качеството на живот на българите, което включвало „палитра от политики в различни сфери, по-важните от които са здравето на всеки човек, сигурността, възможност за работа, добро образование за децата“.

Сакскобургготски смята, че с постигането на тези цели, ще се засили и тенденцията за връщане на т.нар. „трудови емигранти“ обратно в България.

„Обществото ни трябва да създава още по-добри условия за предприемчивите, защото те са моторът на развитието. Затова, според мен, 2008 г. ще бъде годината на инициативните хора и активното използване на европейските фондове“, се казва в обръщението на Сакскобургготски. Допълва се, че е необходима прозрачност при усвояване на европарите, за да може „тези немалко средства наистина да бъдат оползотворени компетентно и то за нуждите на обществото“.

Лидерът на НДСВ обаче заявява, че по отношение на партията изминалата 2007 г., не беше лека. „Точно опитът ми да „отворя” партията към нейните членове и симпатизанти и към проблемите на гражданите предизвика сериозни вътрешни противоречия, резултатът от които е известен“, казва той.

Сътресенията в жълтите редици започнаха още през юни на Третия извънреден конгрес на партията, когато най-близкия до Сакскобургготски – Милен Велчев бе обвинен от свои съпартийци, че е манипулирал изборни резултати и така Пламен Панайотов не влезе в новото ръководство на партията. Последва очаквано разцепление, като само през последния месец по предложение на лидера бяха изгонени Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев. Това предизвика вълна от напускащи НДСВ и парламентарната група на движението и сформирането на нова ПГ от отцепилите се, които вече са 16 души.

„Въпреки това реформата в партията ще продължи в посока засилване работата в полза на хората. НДСВ е кауза за по-висок стандарт на живот на българските граждани, за защита на тяхната сигурност и права. Участието ни във властта е подчинено именно на тези цели“, заявява Сакскобургготски.

В момента рейтингът на партията му е около или под 1%, според социолози.

Според Симеон трябва да се преодолеят „някои остарели навици като този да се вглеждаме прекалено много в междуличностните боричкания, амбиции и желания“. „Нашата цел е НДСВ да продължи да олицетворява европейския модел на поведение – модел на диалог, умереност, приемане на аргументи без политиканстване и популизъм“, завършва Сакскобургготски, като подчертава, че през 2008 г. НДСВ ще се заеме усилено с подготовката за следващите парламентарни избори.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?