В колодата газови връзки влезе и Македония

Зоран Заев проявил интерес страната му да внася синьо гориво от бъдещия хъб "Балкан"

Енергийният министър Теменужка Петкова предложи на македонския премиер Зоран Заев да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство в сряда след среща между двамата.

Тя припомня, че газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята още през 2012 г. и той е бил подкрепен от българското държавно дружество "Булгартрансгаз". Според Петкова работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с информация за предпроектното проучване и за пазарния интерес към връзката.

Идеята за такава връзка покрай Петрич и Кулата е отдавнашна и дори има подписано споразумение за реализацията ѝ, но нищо конкретно не е правено по проекта. Няма оценка за стойността и капацитета на подобна тръба, но трасето не се очаква да е дълго.

Така България прибавя в колодата си от проекти за газови връзки със съседните държави и Македония.

Реално от всички намерения е реализирана само връзката с Румъния между Русе и Гюргево, която бе въведена в експлоатация през октомври 2016 г. след тригодишно забавяне. Реално обаче транспортираните количества по нея са много малки. Гръцката връзка, работата по която стартира по едно и също време с румънската с еврофинансиране, в момента е във ваза на подготовка на процедура за обявяване на търг за строител и осигуряване на пълното финансиране в размер на 240 млн. евро.

Другите два интерконектора – с Турция и Сърбия, са все още в много начална фаза. За турската се извърши предпроектно проучване, но не се знае кога ще започнат реалните дейности, а сръбската по последни данни остава за след 2020 г., тъй като няма готовност от страна на Белград.

От съобщението на енергийното ведомство става ясно, че идеята за  газовата връзка с Македония се възражда в контекста на подписания през 2015 г. в Дубровник, Хърватия, от 15 европейски държави, сред които и Сърбия, Меморандум за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на газовите доставки.

Тогава страните се договориха да работят заедно за ускоряване изграждането на липсващите газови връзки, както и за разрешаване на проблемите, които възпрепятстват сигурността на доставките и развитието на интегриран и конкурентен енергиен пазар в региона.

Вероятно обаче предложението за газовата връзка е свързано с плавонете на България да строи газоразпределителен център край Варна. Петкова е запознала Заев с концепцията за газов хъб, а македонският премиер е потвърдил интереса на страната му да получава синьо гориво от българската страна.

И в момента през българска територия се транзитират част от газовите доставки за Македония. Те са около 130-140 млн. куб. м годишно.

Заев е потвърдил, че един от основните приоритети на новото правителство е енергетиката. Той информирал Петкова, че страната му е осигурила 2 млрд. евро за газифицирането си. Засега само община Струмица е газифицирана, но ние искаме да покрием поне 63% от отоплението на детски градини и общински сгради с газ, каза Зоран Заев.  По неговите думи, България може да осигури експертизата за реализиране на тази цел. Заев припомни също, че в повечето случаи Македония разчита на внос от България при недостиг на електроенергия.

Двете страни се съгласиха, че стабилното сътрудничество в областта на електроенергетиката трябва да продължи да се задълбочава, посочва още Министерството на енергетиката. Изграденият електропровод Червена могила – Щип – първата директна 400-киловолтова връзка между енергосистемите на България и Македония -  е част от инфраструктурата на Европейския коридор №8. Той е етап от реализиране на стратегията на електроенергийните компании от балканските страни за улесняване функционирането на регионалния енергиен пазар. 

Обменът на ноу-хау в производството на ток и газовата сфера са конкретните области, в които можем да си сътрудничим, смята македонският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес