В Колорадо служители може да бъдат уволнявани за употреба на марихуана

В Колорадо служители може да бъдат уволнявани за употреба на марихуана

Върховният съд на Колорадо постанови, че служители може да бъдат уволнявани за употреба на марихуана, дори да не са на работа и да го правят за медицински нужди, предаде ДПА.

Знаковото решение бе взето в този щат от Средния запад на САЩ, който е в авангарда на движението за легализиране на "тревата". Употребата на марихуана за медицински нужди е законна в Колорадо от повече от едно десетилетие. През 2013 г. той стана първият американски щат, разрешил ползването на "тревата" и за развлечение.

Върховният съд на Колорадо потвърди решенията на по-ниски инстанции по дело, заведено срещу кабелен оператор от негов парализиран служител, който употребявал медицинска марихуана за контрол на мускулните спазми. Мъжът на име Брендън Коутс уверява, че никога не е бил под въздействието на наркотика по време на работа. През 2010 г. той дал положителна проба на случаен тест за наркотици, проведен от компанията Диш нетуърк (Dish Network), където той работел като телефонен оператор.

Съгласно законодателството на Колорадо работодателите имат право да определят сами политиката си по отношение на тестовете за наркотици на своите служители.

Коутс привел аргумента, че щатското законодателство защитава работниците срещу уволнение за "законни дейности". Върховният съд на Колорадо обаче постановил с единодушие, че това важи само за дейности, които са легални както според щатското, така и според федералното законодателство. Марихуаната остава незаконна на федерално равнище в Съединените щати.

Съдебното решение означава, че хората в Колорадо, които употребяват медицинска марихуана, ще трябва да избират между работата и наркотика, докато Конгресът на САЩ промени федералната нормативна уредба, коментира адвокатът на Коутс Майкъл Евънс.

Случаят може да послужи като прецедент за работодателите не само в Колорадо, но и в други американски щати, които адаптират своето законодателство за легализиране на "тревата".

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?