В корупционни схеми се въртят 15 на сто от парите на бизнеса

Над 15% от парите на българския бизнес се въртят в корупционни схеми и единствено бъдещата Българска индустриална камара (БИК), инициирана от бизнесмена Христо Ковачки, била в състояние да създаде адекватни мерки за справяне с този проблем. Това посочиха в петък от инициативния комитет за сформиране на новото сдружение на среща с представители на фирми в Бургас.

Учредяването на формацията е насрочено за 22 май и намеренията на предприемача, финансиращ партията ЛИДЕР, но и разследван за укриване на данъци, са да създаде камарата с най-широко представителство на бизнеса – от микро фирми, през малки и средни предприятия до едри компании.

“Днес съществуват шест национално представителни сдружения на бизнеса, но реално нито едно от тях не реагира адекватно на икономическата криза и не подпомага ефективно своите членове в нейното преодоляване”, заяви в Бургас Емил Попов, член на инициативния комитет на БИК

Камарата си е поставила за основна цел да влезе в Националния съвет за тристранно сътрудничество и обеща шест месеца след създаването си да открие представителство в Брюксел. Офисът щял да лобира за интересите на членовете на БИК.

Вече се работело по създаване на единен регистър за неетични членове, некоректен персонал, доставчици и клиенти. Това ще реши един от сериозните проблеми на българските индустриалци и работодатели, тъй като техните права в момента не са достатъчно защитени от законодателството, посочват инициаторите на новата камара..

Според тях е нужна по-голяма прозрачност в публичните договори и усъвършенстване на закона за обществените поръчки. Бъдещата камара обеща да предложи решение за преодоляване на вътрешно фирмената задлъжнялост, която по данни на “конкурента“ им Българската стопанка камара се очаква да надхвърлят 200 млрд. лв. до края на 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес