В Косово се провеждат ключови местни избори

Основният въпрос е участието на сърбите в северно Косово

Сръбският вицепремиер Александър Вучич убеждава местните сърби да участват в местните избори на митинг в Грачаница в петък

В Косово в неделя се провеждат местни избори, главният въпрос на които е участието на сърбите в северно Косово, които отхвърлят властта на Прищина.

Изборите са организирани в съответствие с брюкселското споразумение между Белград и Прищина с цел да се нормализират отношенията между двете страни. Изборите ще бъдат тест за косовския премиер Хашим Тачи заради решението му да преговаря с Белград, което бе силно критикувано от националистическата опозиция в Прищина. Косовските националисти се противопоставят на какъвто и да е диалог със Сърбия, докато тя не признае обявената през 2008 г. независимост на Косово.

По време на цялата предизборна кампания Белград настояваше пред около 40 000 сърби, живеещи в граничния със Сърбия район в северно Косово, да участват в гласуването.

Сърбия, която се надява да започне преговори за присъединяване с ЕС в близко бъдеще, за първи път насърчава сърбите да гласуват на избори, организирани от Прищина, защото доброто протичане на изборите е условие за продължаването на процеса на присъединяването ѝ към ЕС.

Сърбите, които живеят в анклавите южно от река Ибър – около 80 000 души, приеха да гласуват на изборите, организирани от косовските власти.

Сръбският първи вицепремиер Александър Вучич и министърът без портфейл, отговарящ за Косово, Александър Вулин посетиха Грачаница в петък, за да призоват местните сърби да гласуват, посочвайки, че това е единственото отговорно решение.

"Гласуването в неделя ще позволи сърбите да получат международно признание на Съюза на сръбските общини", каза Вучич на митинг в Грачаница. Онези, които призовават за бойкот на изборите, всъщност са против Съюза на сръбските общини и искат да "навредят на своя народ", защото с неучастие в изборите няма да причинят щети на албанците, каза Вучич.

Александър Вулин също призова сърбите да гласуват и да "не позволят никога вече река Ибър да дели сърбите на северни и южни, както и да не допуснат кмет на Косовска Митровица да бъде някой, който не е сърбин".

И сръбският патриарх, и и президентът, и правителството на Сърбия призоваха косовските сърби да гласуват. Това се подкрепя и от 80 процента от  гражданите на Сърбия.

Сръбските националисти, които се обявяват за бойкот на изборите, също са много активни. Те призовават сърбите да не гласуват, защото по този начин ще признаят независимостта на Косово, и обвиняват в предателство властите в Белград.

В местните избори участват 102 изборни листи, утвърдени от Централната избирателна комисия /ЦИК/, с общо 7932 кандидати за съветници.  ЦИК окончателно потвърди и избирателния списък - право на глас имат 1 779 357 гласоподаватели, които избират съветници и кметове в 36 общини.

Първите предварителни резултати от изборите се очакват на 4 ноември, а официалните най-късно до 6 ноември.

Според извършените през последните седмици проучвания на общественото мнение в сръбските анклави южно от река Ибър се очаква избирателната активност да бъде между 70 и 80 на сто.

Според проучване на Програмата на ООН за развитие, направено в четирите сръбски общини в северно Косово в началото на октомври, около 16 процента от местните сърби са заявили, че със сигурност ще гласуват на местните избори, 23 процента - че може би ще гласуват, а 44 процента ще бойкотират вота.

Изборите в Косово са тест за демокрация

Косовският президент Атифете Яхяга заяви днес, че местните избори са тест за демокрацията, и призова всички граждани да излязат масово да гласуват и да изберат свои представители, предаде Танюг. "Денят, в който се изявява волята на гражданите, е празничен ден", каза Яхяга, след като гласува в Прищина.

Премиерът Хашим Тачи, каза, че това са първите свободни избори на цялата територия на Косово, което ги прави "исторически". След като гласува, той благодари на всички граждани за участието им в изборите и на "целия политически спектър" за коректността и мирната свободна конкуренция в предизборната кампания.

Бойкотът на изборите донесе прояви на насилие

Британската агенция Ройтерс обаче оценява, че проявите на провокации и заплахи в неспокойната сръбска част на Косово е застрашило успеха на тези важни избори, тъй като твърдолинейните сърби от Северно Косово са водили насилствена кампания за бойкот на вота. Агенцията припомня, че кандидатът на подкрепяната от Белград Сръбска гражданска инициатива Кръстимир Пантич бе нападнат от маскирани лица в навечерието на изборите, а днес, когато отишъл да гласува, десетина сърби със значки "100 процента бойкот" са го обсипали с ругатни.

Служители на косовската полицейска служба охраняват дома на Пантич. Говорителят на полицията Желко Боич каза, че домът ще бъде охраняван, докато полицията не прецени, че не е застрашена сигурността на Пантич и неговото семейство.

Пантич е един от петимата кандидати за кмет на Косовска Митровица.

Големи групи привърженици на бойкота са се събрали около избирателните секции в Косовска Митровица, като отправят обиди и заплахи към гражданите, тръгнали да гласуват. Според кореспондент на Танюг полицията, охраняваща секциите, не реагира на провокациите.

Тази сутрин някои от секциите в Косовска Митровица бяха отворени със закъснение заради, както бе съобщено, технически проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?