В Козлодуй не искат хранилище за радиоактивни отпадъци

В Козлодуй не искат хранилище за радиоактивни отпадъци

Огромното мнозинство от населението в Козлодуй не желае на територията на общината да бъде изградено национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци. Това показват резултатите от първия у нас общински референдум на тази тема, който обаче се провали и няма юридическа сила, тъй като не бе достигната избирателна активност от 50 процента плюс един глас.

Едва 26,74 на сто (4 546 души) от имащите право на глас взеха участие в референдума, който се проведе в събота.

95 на сто от гласувалите са отговорили отрицателно на въпроса "Подкрепяте ли изграждането на национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци в община Козлодуй?".

Това е показателно за обществените на настроения в общината, където се намира АЕЦ “Козлодуй” и където по-голямата част от населението беше против закриването на първите четири ядрени реактора.

Въпреки, че поради ниска избирателна активност референдумът няма юридическа сила, той не бива да бъде подценяван, коментира кметът на Козлодуй Милко Торбов. Той допълни, че населението на общината не желае да приеме такова хранилище на своя територия. Според Торбов държавата трябва да обърне внимание на този референдум и да осъвремени законовата база. Той смята, че тези 95% са смазваща цифра, още повече, че това е първият общински референдум по Закона за допитване до населението.

Съгласно чл. 36 от Закона за допитване до народа, референдум по същия въпрос може да бъде проведен не по-рано от две години.

Местни хора заявиха, че екоминистерството и министерството на енергетиката не са ги информирали какви са рисковете за населението и за природата при евентуално изграждане на хранилище.

Избраните две площадки в землищата на Козлодуй и с. Бутан са в най-плодородните ниви и само на 1,5 километра от населените места, твърдят местните.

Те казват, че не са разбрали какви точно радиоактивни отпадъци ще се складират в хранилището, с какъв обем и каква е гаранцията им, че съхранението им ще е безопасно.

Изграждането на национално хранилище за постоянно съхранение на ниско и средно радиоактивни отпадъци е едно от условията България да има ядрена енергетика.

То трябва да е готово до 2015 г., съгласно правителственото решение от 2005 г.

При окончателен избор на площадка трябва да се направи и оценка за въздействието върху околната среда, която да се подложи на широко обществено обсъждане и да се приеме от Министерството на околната среда и водите.

След това Агенцията за ядрено регулиране трябва да издаде разрешително за проектиране, после да одобри проекта, строежа и въвеждането в експлоатация на съоръжението, което се предвижда да приема за погребване ниско и средно радиоактивни отпадъци, получени в хода на експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй”, както и оборудването след демонтажа на четирите малки блока.

Независимо, че този въпрос не е решен, правителството реши да изгражда и втора атомна централа край Белене.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?