В края на 2008 г. тройната коалиция е похарчила от резерва 3.7 млрд. лв.

В края на 2008 г. правителството на тройната коалиция ударно е похарчило 3.7 млрд. лв., показват резултатите от анализ на Министерството на финансите, публикувани във вторник. Напомнянето на харченето може да се приеме като задочен отговор на финансовия министър Симеон Дянков на нападките на президента Георги Първанов към него, отправени на прословутата им среща в петък. Тогава президентът поиска Дянков да се извини за икономическите последици за широки слоеве от населението поради недалновидна и лишена от антикризисни мерки програма на правителството.

Според анализа за ноември и декември 2008 г. бюджетното салдо на консолидирано ниво се е стопило от рекордния излишък от 5 млрд. лв. към края на октомври до по-малко от 2 млрд. лв. към края на годината.

Фискалният резерв се е стопил от рекордните 12.1 млрд. лв. към края на октомври до около 8.4 млрд. лв. към края на годината. Това означава, отбелязват от министерството, че фискалният резерв е намалял с една трета (3.7 млрд. лв.), което е без аналог за целия период, за който се води статистика за този показател.

"В същото време правителство на тройната коалиция постоянно декларираше, че икономическата криза не е засегнала България и фискалният резерв е най-важният буфер срещу шокове за икономиката", отбелязват от министерството.

Според Симеон Дянков по-голямата част от тези разходи не само е било възможно да бъдат спестени, но на фона на първите сигнали за настъпващата икономическа криза след срива на финансовите пазари, е било абсолютно задължително. "Ударното харчене, което за декември е почти два пъти над средномесечните разходи на консолидирано ниво за останалите месеци на 2008 г., предполага, че голяма част от средствата са похарчени неефективно и на ръба на закона, като стремежът е бил единствено да се усвоят до последно одобрените лимити за разход”, коментира финансовият министър, цитиран в съобщението.

В последните седмици на декември са били налети огромни суми в държавни компании като Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Българска банка за развитие (ББР).

Операциите по увеличаването на държавното участие в капитала на търговски дружества, според бюджетната методология, не се отразяват в дефицит на правителството, но реално те водят до намаление на размера на фискалния резерв. Основната част от увеличението на капитала на БЕХ (общо 500 млн. лв. за 2008 г.) са насочени към финансирането на дейности по изграждането на АЕЦ "Белене” и към Булгаргаз ЕАД. Дянков припомни, че в тези компании са били констатирани редица нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?