В края на изборния ден ЦИК регистрирала по-ниска активност, отколкото в средата

"Аномалията" в 25 избирателен район в София. Сн. БГНЕС

Странна аномалия е открил общинският съветник от БСП в столицата Георги Кадиев в данните на ЦИК за проведения в неделя национален референдум.

Според официалните данни, публикувани на страницата на ЦИК, в 25 МИР в София към 17:00 избирателната активност е била по-висока, отколкото към 19:00 часа. Активността в 25 МИР се е движела нормално в изборния ден до 17 часа, когато са отчетени 22.79%. През следващите два часа обаче вместо да расте, активността е отбелязала спад до 22.44%.

Във всички останали райони избирателната активност върви логично - тя се покачва с всеки изминал час.

Първоначално от ЦИК нямаше обяснение за тази "аномалия" в София. Впоследствие тя излезе с официално съобщение на страницата си във Фейсбук. Обяснението на изборните специалисти е, меко казано, странно. Според него "данните за избирателна активност, които ЦИК посочва към 17 часа, са въз основа на информацията, подадена от РИК и те са приблизителни. Данните, които се обявяват към 19 ч,. не се събират от РИК, а се определят въз основа на брой действителни гласоподаватели. Това е причината за разминаването в активността към 17 ч. и 19 ч. за 25 избирателен район в София. Към 17 ч. РИК е подала по-висока активност".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?