В края на краищата "Булгаргаз" поиска 24% поскъпване на газа

В края на краищата "Булгаргаз" поиска 24% поскъпване на газа

След няколкодневно лансиране на различни варианти в края на краищата "Булгаргаз" внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение цената на природния газ да се повиши от 1 юли с около 24 на сто.

Утвърдената от ДКЕВР цена, без ДДС, следва да включва: цена на входа на газопреносната мрежа от 537.56 лева за 1000 кубически метра, надценка в размер на 2 на сто - 10.75 лева на 1000 кубически метра и цена за пренос по газопреносната мрежа в

размер на 19.73 лева за 1000 кубически метра, се казва в разпространеното в четвъртък съобщение на държавното газово дружество.

В него се посочва, че поскъпването в сравнение с действащата цена е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и на курса на лева към щатския долар.

От съобщението става ясно обаче, че ако регулаторът отчете и недовзетия приход на дружеството за първото тримесечие на 2010 г. в размер на над 28 милиона лева, цената на 1000 кубически метра би трябвало да се увеличи допълнително с 63.40 лева за 1000 кубически метра.

В началото на седмицата изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов заяви, че възможно най-малкият процент, който "Булгаргаз" може да си позволи за поскъпване на природния газ от 1 юли, е 23 на сто. Ако дружеството работи без нормативно определената печалба, която е до 2 процента, поскъпването може да се сведе под 21 на сто. Това обаче ще влоши допълнително финансовото състояние на "Булгаргаз", който до края на май отчита счетоводна загуба от 50 млн. лв.

Според Гогов буферът “Булгаргаз“ще "избуши", тъй като второ тримесечие плаща за доставения газ по-висока цена, отколкото регулаторът му определя като продажна на вътрешния пазар.

Поради факта, че ДКЕВР е определила по-ниски от реалните цени за първото тримесечие, “Булгаргаз“ има недовзети 28.3 млн. лв., към които ще прибавят още над 30 млн. лв. за периода април-юни и 10-11 млн. лв. от това, че със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дружеството продава на цени под определените им от държавния регулатор.

За април “Булгаргаз“ поиска 26 на сто поскъпване, ДКЕВР разреши 10.8 на сто, а Трайков нареди повишението да се ограничи до 6 процента.

Всичко това прави недовзети над 70 млн. лв. само за първото полугодие.

В сряда председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пресметна, че цената на природния газ при всички случаи ще се повиши с повече от 20 процента. В комисията смятали, че има резерви за туширане на това поскъпване, но те били малко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес