В края на май среща на върха на ЕС ще обсъжда кандидатури за шеф на Еврокомисията

Сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

Лидерите на страните от ЕС вероятно ще се съберат на среща на върха в Брюксел на 28 май - два дни след изборите за Европейски парламент, за да обсъдят кандидатури за следващ председател на Европейската комисия - изпълнителния орган на съюза, през идните 5 години. Това съобщиха в петък служители, цитирани от Ройтерс.

Тази среща, подобна на състоялата се и след предишните евроизбори през 2014 г., ще даде шанс на националните лидери да обсъдят предпочитанията си кой да наследи Жан-Клод Юнкер начело на комисията, казали пред Ройтерс трима високопоставени представители от ЕС.

Европарламентът, който ще се събере на 2 юли след изборите от 23 до 26 май, настоява Европейският съвет, включващ националните лидери, да номинира наследник на Юнкер измежду водещите кандидати на победилите партии. Много национални лидери обаче не проявяват охота да приемат този т.нар. "шпиценкандидат процес".

Очаква се председателят на съвета Доналд Туск да обяви плановете за специална среща на върха на сбирката на евролидерите в румънския град Сибиу в четвъртък. Шеф на Еврокомисията трябва да бъде номиниран на среща на върха в Брюксел на 20-21 юни. Номинацията след това предстои да бъде утвърдена от Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа