В края на мандата си ГЕРБ заговори за реформи в бъдеще време

Кристалина Георгиева: България има проблеми при структурните реформи и бизнес средата

Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предложи в понеделник всички министри да декларират, ако са в следващото правителство, какви реформи биха направили до края на 2013 г. По време на годишната среща на правителството с бизнеса самият Дянков обяви, че ако ГЕРБ получи втори мандат, ще бъдат направени реформи в здравеопазването и сферата на сигурността, които ще доведат до повишаване на ефективността на разходването на държавни средства.

"Има и още много стъпки, например в енергетиката, които биха донесли поне още 2-3 процента на година растеж", каза Дянков.

От своя страна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пък призова да се гарантира устойчивостта на системата преди да говорим за реформи, защото тя е изключително крехка и изключително уязвима по отношение на всякакъв вид експерименти. Според него основните реформи трябва да са насочени именно към стабилизирането на системата и трябва да осигурят по-бърз начин за раздаване на справедливост, повече права на тези, които ползват евросредствата и други.

Министърът на икономиката Делян Добре пък смята, че са необходими и реформи в държавните структури, които подкрепят в България експортноориентираните предприятия и експорта и тези, които се занимават с иновации.

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посочи от своя страна, че България има проблеми при реализирането на структурните реформи, с подобряване на бизнес средата и особено по отношение на малкия и средния бизнес и с високия ръст на младежката безработица, който е 30 процента.

Дянков: Държавата вече дължи на бизнеса само 135 млн. лева

По време на срещата Дянков отчете, че държавата дължи на бизнеса вече само 135 млн. лева, докато в началото на мандата цифрата е била над 2 млрд. лева.

Стойността на неразплатения Данък добавена стойност (ДДС) пък е намалял от 750 млн. лева на 210 млн. лева.

По време на годишната среща на правителството с бизнеса Дянков каза, че трябва да се намали бюрокрацията и да се стимулира администрацията да работи по-добре с бизнеса.

 Той обяви, че за 2013 г. правителството е заложило растеж от 1.2 процента, което е по-ниско от всички прогнози. Това според него това прави бюджетът изпълним.

Традиционно Дянков се върна назад във времето и коментира, че през 2009 г. е бил приет предизборен бюджет, в който е залегнал надценен икономически растеж и това е довело до завършване на бюджетната 2009 г. със свръхдефицит и с неразплатени плащания към бизнеса.

Правителството насочва бизнеса към Китай и Индия

Дянков отбеляза, че прогнозите за следващата година и на ЕК, и на МВФ, са за нулев растеж в Еврозоната и за минимален растеж в ЕС, което трябва да накара българските фирми да се насочат към други пазари. Той посочи, че бизнесът трябва да се подпомага да излиза на нови пазари, като тези в Близкия Изток, Индия и Китай.

В същото време според него България ще има данъчно предимство пред другите страни в ЕС поне още пет - десет години, "защото ние вече сме преминали през трудните финансови и икономически реформи".

По време на годишната среща на правителството с бизнеса Дянков каза още, че трябва да се намали бюрокрацията и да се стимулира администрацията да работи по-добре с бизнеса.

Друга цел е развиването на България като туристическа дестинация с фокус не само върху традиционните ни курорти, но и развиване на културен и спортен туризъм.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи от своя страна, че за следващата година правителството си е поставило за цел преките чуждестранни инвестиции в България да достигнат над 3 млрд.евро.

И според Добрев възможност за ръст на икономиката е увеличаването на износа и пренасочването му към държави в растеж като Китай, Турция, Индия. Иновациите също според Добрев ще допринесат за растеж на икономиката ни.

"Време е да си кажем, че излизането от кризата няма да е лесно и то може да стане само с обединяването на обществото, на правителството и бизнеса около една голяма стратегическа цел - по-конкурентоспособна България", каза Добрев.

Споделяне

Още от България