В края на мандата си кабинетът дава 53 хил. лв. за софтуер със спорна полезност

В последните дни от управлението на Тройната коалиция правителството реши да внедри информационна система, която ще отчита изпълнението на управленската програма и постигнати ли са целите на администрациите. Това стана ясно след редовното заседание на Министерски съвет в четвъртък.

Софтуерът ще даде възможност да се автоматизира изготвянето на справки и отчети във всички сфери на управление. Програмата е разработена от фирма "Абати", избрана след конкурс, а поръчката е за 53 хил. лева.

Системата е вътрешно-ведомствена и във всяко министерство има обучени хора, които ще въвеждат информация в програмата. Попълването ѝ ще отнеме 1-2 месеца, казаха от Министерския съвет. Чак тогава тя щяла да заработи реално.

Оценката за изпълнението на управленската програма ще става на базата на "показатели за изпълнение на политики, които министрите утвърдиха в четвъртък", се казва в съобщение на правителството. Показателите са 388 и са групирани по национални политики. Те позволявали "изготвянето на обективни изводи за реалните процеси в отделните сектори".

Системата ще наблюдава следните политики – бизнес среда (премахнати ли са лицензионните режими, обществените поръчки и т.н.), външна политика (инвестиции в чужбина), военна политика (брой военнослужещи, участие в мисии), държавната администрация (брой чиновници, нови назначения и т.н.), енергетика (потребление, зависимост, нови мощности), правосъдие и вътрешен ред, околна среда, туризъм и т.н.

Данните за отделните сектори ще се попълват на три месеца за показатели като например БВП на човек от населението и за година за показатели като внос и износ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?