Ройтерс:

В края на седмицата Испания ще поиска европейска помощ за банките си

Премиерите на Холандия Марк Рюте и на Испания Мариано Рахой по време на съвместна пресконференция в Мадрид в четвъртък

Очаква се Испания да поиска европейска помощ за своите дестабилизирани банки, съобщи агенция Ройтерс в петък, позовавайки се на неназовани източници от Европейския съюз и от Германия.

Искането щяло да бъде отправено през уикенда, за да се предотврати евентуално отрицателно въздействие върху пазарите. Така Испания ще стане четвъртата и най-голяма страна, поискала помощ след началото на дълговата криза в еврозоната.

Двама високопоставени служители на ЕС съобщили пред агенцията, че 17-те финансови министри на държавите от еврозоната ще проведат в събота конферентен разговор за обсъждане на испанското искане още преди формално то да е станало факт. След разговора еврогрупата щяла да излезе с изявление.

"Съобщението се очаква в събота следобед", уточнил един от европейските служители.

Новината на Ройтерс идва след като късно в четвъртък международната рейтингова агенция Фитч понижи оценката си за кредитния рейтинг на Испания от А на ВВВ именно заради сериозните затруднения на банковия сектор.

В съобщението на Фитч се казва, че по нейни изчисления банковата система на Испания ще се нуждае от допълнителни 50-60 млрд. евро, за да се покрие рискът от потенциални стресови загуби от вътрешни кредити. "В един по-екстремен сценарий, подобен на станалото в Ирландия, сумата може да нарастне до 90-100 милиарда евро."

"Правителството на Испания осъзна сериозността на проблема", казал пред Ройтерс германски официален представител. Той добавил, че споразумение ще бъде постигнато преди изборите в Гърция на 17 юни, които могат да доведат до напускане на еврозоната от страна на Атина, ако бъдат спечелени от партиите, противопоставящи се на спасителния план.

Засега няма официален коментар от испанското правителство. Източниците на Ройтерс говорили при условие, че анонимността им бъде запазена, заради чувствителността на темата.

В понеделник трябва да бъде публикуван доклад на Международния валутен фонд. Според източниците на Ройтерс, се очаква в доклада да бъде посочено, че испанските банки се нуждаят от най-малко 40 милиарда евро. Пазарните условия обаче са се влошили, след момента на събиране на данните, върху които се основава докладът.

За разлика обаче от Гърция, Ирландия и Португалия според източниците на Ройтерс помощта за Испания ще бъде фокусирана само върху нейния банков сектор без оттегляне на страната от кредитните пазари. Политическите условия за тази помощ ще са по-леки, ще се отнасят за банките и вероятно няма да изискват допълнителни мерки за икономии и структурни реформи освен вече предприетите от правителството на Мариано Рахой.

Европейската комисия и Германия се съгласиха по принцип миналата седмица, че заради дълбоката рецесия на Испания трябва да бъде дадена допълнително една година, за да сведе своя бюджетен дефицит под допустимата граница от 3% от БВП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа