В края на януари БЕХ обявява търг за избор на консултант за АЕЦ "Белене"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви намерението си да стартира процедура за избор на консултант по проекта "АЕЦ "Белене".

Предварителното намерение за обявяване на процедура ще бъде публикувано в две от най-авторитетните издания в света - Financial Times и The Economist, както и на корпоративната интернет страница на БЕХ ЕАД, съобщават от холдинга.

Бъдещият консултант ще бъде натоварен със задачи, свързани с преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин и създаването на концепция за нова акционерна структура на проекта, която да позволи включването на нови инвеститори в него, както и дейностите по техния избор.

Дейностите, по които се очаква да работи консултантът на АЕЦ "Белене", са описани в осем групи: изработване на концепция за развитието на проекта, осъвременяване на икономическия му модел, подготовка и провеждане на процедура по избор на стратегически инвеститор(и), подпомагане на българската страна при преструктурирането на проекта, подкрепа при развитието и прилагането на комуникационна стратегия и мерки за гарантиране на прозрачността на проекта "АЕЦ "Белене".

Съгласно предварителната обява в края на януари 2010 г. БЕХ има намерение да обяви открита тръжна процедура за избор на консултант за осъществяване на тези дейности, съобщават от БЕХ.

Идеята за нов консултант се появи, след като в края на октомври германската компания RWE официално се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Към момента официално интерес е заявила само Русия, която през декември дори изяви готовност да осигури проектно финансиране без да иска от България държавни гаранции, както и да придобие 100 процента от ядрения проект. Новото българско правителство изрази позиция, че държавният дял трябва да остане до около 20 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България