В Кресненското дефиле са открити 17 мъртви лешояда

В Кресненското дефиле са открити 17 мъртви лешояда

До момента са открити 17 мъртви лешояда в Кресненското дефиле, като реалният брой на отровените птици се оценява на над 30 птици. Това съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". Отрови за хищници, разпръснати в района на Кресна, опропастяват 15-годишен труд за връщането на белоглавия лешояд в региона.

Данните са предоставени от екипа на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ). В понеделник е имало съвместна комисия от ФДФФ, РИОСВ Благоевград, полицията в Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните, която да документира последните три намерени птици и да събере проби от тях.

В сряда на място ще отидат алпинисти от екипа на "Зелени Балкани", които да съдействат на екипа на ФДФФ за вземането на намиращите се в гнездо в дефилето малко лешоядче и яйце.

Дейността е съгласувана с РИОСВ Благоевград и се извършва по реда на специално разрешително, с което разполага екипа на ФДФФ, за изключение от забраните, посочени в Закона за биоразнообразието, което им дава правомощия да оказват подобна помощ на бедстващи диви птици.

Единият от откритите вчера умрели лешояди в Кресненския пролом е В2С - Ники - малкото излюпено през 2016г. от Врачански Балкан, което е зимувало в дефилето.

Младата птица е била кръстена в рамките на Международна кампания, която обяви успешното връщане на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле/Пирин и Стара Планина.

Ники е бил кръстен на Николай Ненчев - директор на ПП "Врачански Балкан" като знак на признателност за неговия принос за завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина. През студените месеци Ники е презимувал в дефилето, привлечен от другите птици, които се придържат към площадката за подхранване на ФДФФ.

Екипът на ФДФФ и "Зелени Балкани" са изразили благодарност на всички над 50 доброволци, които са участвали в издирването на отровните примамки и техните жертви, на доброволците-преводачи и на всички съпричастни граждани.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?