В Крим официално влиза в обращение руската рубла

В Крим официално влиза в обращение руската рубла, информира ИТАР-ТАСС в понеделник.

Някои заведения в Симферопол, включително хотели и ресторанти, вече започнаха да приемат рублата като разплащателно средство още преди 24 март. В магазините в Крим започнаха да се появяват двойни цени, като стойността е посочена в рубли и в гривни. Това засяга главно цените над 1000 гривни.

Според закона на Русия за присъединяване на Крим парична единица на територията на тази република и град Севастопол става руската рубла. До 1 януари 2016 година там се допуска използването на националната парична единица на Украйна - гривнята. След тази дата рублата ще остане единствената законна валута в региона.

От 24 март в Крим и Севастопол задължително в рубли ще се изплащат данъците, заплатите на работещите в държавния сектор, социалните плащания, както и различни други плащания, ако една от страните е постоянен жител на Русия.

На 21 март руският президент Владимир Путин подписа федерален конституционен закон за присъединяване на Крим към Русия и създаването на нов субект Република Крим и град с федерално значение Севастопол.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?