От Фонда за гарантиране на влоговете уточняват

В КТБ ще изгорят само влоговете с индивидуално договорени лихви

Депозити, предлагани на общо основание, носещи наименование "преференциален", ще се плащат

В КТБ ще изгорят само влоговете с индивидуално договорени лихви

Извън защитата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) са само онези депозити, чиито лихви са договорени в индивидуални договори между банката и собствениците на парите, които съответно са получили по-високи от публично предлаганите лихви. Това уточниха от ФГВБ в сряда по повод изявлението на финансовия министър Влаидслав Горанов от предишния ден, че няма да бъдат изплащане депозитите в затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ), които са давали преференциални лихви.

Това е провокирало множество обаждания и запитвания във фонда, който от 4 декември трябва да започне да изплаща депозитите до 196 хил. лв., които са гарантирани по закон. Затова и ведомството изрично уточнява, че ще изплаща суми в рамките на гарантираните и по шест спрени депозитни продукта на КТБ. Това са "Преференциален безсрочен депозит", безсрочен депозит "Плюс”, срочен депозит "4х4”, безсрочен депозит "Евролев”, стандартен срочен депозит и Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен). Те са гарантирани от ФГВБ и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията.

Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия, обясняват от фонда.

Той предстои да изплати 3.7 млрд. лв. по влогове в "Корпоративна търговска банка", чийто лиценз бе отнет от БНБ на 6 ноември заради недостатъчна финансова ликвидност. Централната банка поиска и обявяването в несъстоятелност на КТБ от Софийския градски съд, но процедурата тръгна с фалстарт заради съмнения за случайното разпределение на съдията, който ще гледа делото. Избраната първоначално Калинка Илиева се направи отвод във вторник, за да разсее съмненията, че умишлено е получила точно тя делото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес