В Куба започва седмица на церемонии в памет на Фидел Кастро

В Куба започва седмица на церемонии в памет на Фидел Кастро
Стотици хиляди кубинци се очаква да дойдат днес на Площада на Революцията в Хавана, за да отдадат почит на Фидел Кастро, бащата на Кубинската революция, който почина в петък, предадоха световните агенции.
 
След уикенд на шок от кончината на Кастро, кубинците най-после ще имат възможност да дадат воля на мъката си, отбелязва Франс прес. Днешната церемония в Хавана в памет на Фидел Кастро ще постави началото на една седмица на подобни церемонии, която ще приключи с погребението на тленните му останки в неделя в Сантияго де Куба, в източната част на страната.
 
Площадът, на който днес ще бъде възпоменанието, е с площ от 72 000 квадратни метра. Там обикновено Фидел Кастро произнасяше своите дълги и гръмки речи, в които неизменно отправяше критики срещу САЩ, възприемани за враг на Куба.
 
Днес се очаква урната с праха на Фидел Кастро да бъде поставена в мемориалния комплекс на името на Хосе Марти на Площада на Революцията. Там и утре последователи на лидера на Кубинската революция ще могат да се сбогуват с него, допълва ТАСС, цитирана от БТА.
 
В навечерието на днешното възпоменание, вчера вечерта организационният му комитет постави огромен портрет на Кастро върху девететажната фасада на Националната библиотека в северната част на Площада на Ревюлоцията.
 
Заради кончината на Кастро в Куба е обявен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани. Бейзболните мачове отменени. Дискотеките затворени. Забранена е продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време. В Хавана има дискретно присъствие на полиция.
 
След като урната с праха на Кастро остане за два дни в Хавана за поклонението, тя ще бъде пренесена оттам до Сантияго де Куба. Тази траурна процесия ще премине през 1000 километра, през 13-те от 15-те кубински провинции от сряда до събота. Очаква се милиони хора да се включат в нея. По този начин ще бъде възпроизведен, но наобратно маршрутът, по който през януари 1959 г. премина походът на свободата. Тогава кубинските революционери победоносно извървяха пътя от Сантияго де Куба до Хавана и свалиха режима на диктатора Фулхенсио Батиста, припомня ТАСС.
 
На 3 декември, когато тленните останки на Фидел Кастро, бъдат докарани в Сантияго де Куба, там ще има възпоменание на площад "Антонио Масео". Погребението на 4 декември ще е на местното гробище Света Ифигения. 
 
Днес и на 4 декември едновременно в провинциите Хавана и Сантияго де Куба ще бъдат произведени 21 артилерийски салюта в памет на Фидел Кастро.
 
По време на тези дни на траур кубинските дисиденти планират да останат дискретни в знак на уважение към паметта на починал човек, но и от страх от репресии. 
 
Ще запазим спокойствие, въпреки че Фидел беше основният виновник за мизерията и за отсъствието на политически права в Куба, казва Хосе Даниел Ферер, исторически дисидент и бивш политически затворник.
 
След като преминат дните на траур, повечето от дисидентите планират да подновят борбата срещу режима на Раул Кастро.
 
Ще продължим да се борим със системата, която Фидел създаде. Това е нашият истински враг, каза Ферер.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?