В. "Курир": Щрахе е продал австрийско депутатско кресло

Хайнц-Кристиан Щрахе

Както съобщава вестник "Курир" австрийският бизнесмен Ернст Ноймайер е дал показания, според които е помогнал на бившия шеф на Австрийската партия на свободата /АПС/ Хайнц-Кристиан Щрахе "да продаде" австрийско парламентарно кресло на украински олигарси, предава БТА от Виена.

В делото по разследването на Щрахе присъстват снимки на чанта, пълна с пачки. Фотографът е бившият бодигард на Щрахе, според чиито показания през 2013 година той е видял чантата в служебната кола на своя шеф и е направил снимките. Възможно е парите да са на украински олигарси.

Твърдението съдържа подозрение, че АПС е получила десет милиона евро, за да може Томас Шеленбахер, приближен на олигарсите, да получи парламентарен мандат от квотата на АПС. По онова време Шеленбахер поддържа бизнес връзки с различни украински партньори, продължава "Курир".

Действително през 2013 година няколко кандидати на АПС се отказват от своя мандат. Сега теорията за продажба на мандат се затвърждава, след като в интервю за радиото Ноймайер е заявил, че с негово посредничество Щрахе е продал мандата за десет милиона.

"Два милиона за мен, два милиона за Щрахе, два милиона за Петер Фихтенбауер и четири милиона за партията", заявява по радиото Ноймайер за направена устна договорка. Фихтенбауер е бившият заместник-шеф на парламентарната група на АПС.

Появилите се напоследък снимки с натъпкана с пачки пътна чанта Ноймайер тълкува като доказателство за транзакцията. Още през 2016 година Ноймайер е завел гражданско дело за два милиона срещу Шеленбахер, тъй като не е получил своя дял за успешното посредничество за осигуряване на неговия мандат.

В момента делото е във Върховния съд. Адвокатът на Щрахе характеризира обвиненията като безпочвени, Фихтенбауер вижда в тях "лъжа от най-висша класа", завършва "Курир".

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?