В Латвия има дефицит на мъже и жените напразно копнеят за любов

Двайсет години след като Латвия се отърси от съветското комунистическо управление, жените там се справят с прехода към капитализъм по-добре от мъжете - те са по-добре образовани и живеят по-дълго. Но високата смъртност сред мъжете означава, че много жени не могат да си намерят партньор, пише ББС.

Даниа и Зане не са омъжени и идват в едно от кафенетата в центъра на Рига, за да си побъбрят на една от любимите си теми - липсата на свестни мъже.

Двете жени са на по 29 години, красиви, стилни и добре образовани, но изглежда в Латвия просто няма достатъчно подходящи мъже. Даниа работи за филмов фестивал, където 98 процента от колегите ѝ са жени.

"В това няма нищо лошо, но просто заради добрия баланс ти се иска да има повече мъже, с които да флиртуваш и да си говориш. По-интересно е", каза тя, смеейки се.

"Затова всичките ми приятелки отидоха в чужбина и там си намериха гаджета", съгласява се Зане.

Дисбаланс между половете

Макар в Латвия да се раждат повече момчета, отколкото момичета, при възрастните балансът рязко се променя. поради високата ранна смъртност при мъжете жените са с 8 процента повече от тях.

На входа на Латвийския университет в Рига е оживено и веднага личи, че има дисбаланс между половете.

Според социолога и преподавател Байба Бела студентките са 50 процента повече от студентите. Според Бела това означава, че за жените често пъти е трудно да си намерят партньор с тяхното ниво на образование.

А когато дойде моментът, в който жените решават да се задомят, мъжете вече умират по-млади и са четири пъти по-склонни към самоубийство.

"За първи път дисбалансът между половете се проявява във възрастовата група между 30 и 40 години", обяснява Байба. "В тази възрастова група смъртността на мъжете е три пъти по-висока от тази на жените".

"Шофирането, алкохолизмът и злополуките на работното място са като цяло по-рискови за мъжете, отколкото за жените", добави тя.

Сред хората под 30-годишна възраст има почти 9000 повече мъже, отколкото жени, но между 30 и 39 години има почти 3000 повече жени.

Жените живеят 11 години повече от мъжете - най-голямата разлика между половете в ЕС по отношение на продължителност на живота.

Културата "Мачо"

Мъжете са повече от жените обаче в много спортни барове на Рига. Агрис Риекстс, 28-годишен софтуерен инженер, казва, че в Латвия все още властва мачистка култура, която насърчава рисковото поведение като бързото шофиране, пушенето и най-вече якото пиене.

"Някакси е прието, че ако издържаш на повече алкохол, си по мъж", каза той. "Всички разбират колко абсурдно е това, но това продължава да е факт".

Психоаналитикът Ансис Стабингис, който лекува мъже от депресия и самоубийствени наклонности, казва, че преходът в Латвия към капитализъм, започнал преди 20 години, изведнъж е поставил мъжете под огромен натиск да успеят финансово.

Икономическата криза, която повиши безработицата до 20 процента, направи тези амбиции още по-непостижими.

Затова, когато през 2008 г. удари кризата, нивото на самоубийствата, което вече бе едно от най-високите в ЕС, се покачи с още 16 процента, сочат официални данни.

"Има очаквания към мъжете как да живеят и ако те не могат да достигнат този стандарт, изпадат в депресия", каза Ансис.

"И започват да търсят спасение в алкохола или в хазарта, защото не могат да решат този проблем", добави той.

Сега над 80 процента от самоубийствата са на мъже.

Ансис смята, че латвийските жени понякога се оказват по-устойчиви на една или друга отчайваща ситуация. Те са по-склонни от мъжете да потърсят професионална помощ. А и като се има предвид, че в Латвия има най-много самотни майки от целия ЕС, жените са склонни да продължат напред в името на децата си.

В търсене на съпруг

Ако се грижиш обаче сама за семейството си, още по-трудно е да си намериш партньор.

Даце Рускане е разглеждала продължително и задълбочено този въпрос през цялата си кариера.

За мнозина тя е латвийският вариант на Кари Брадшоу от "Сексът и градът". Тя е писател, списва колонка за секса и е главен редактор на едно от най-успешните списания за жени "Лилит".

"Най-умните жени са сами. Най-хубавите момичета са сами - ако са умни", каза Даце. Те искат да си намерят равностойни партньори. Но мъжът, който има такъв голям избор, няма нужда да е перфектен. Той си седи пред телевизора и знае, че може да си намери жена. И ако тя не му хареса, ще си намери друга".

"Умните жени просто не искат такива мъже за партньори", добави тя.

По БТА

Още от Свят

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?