В Латвия има дефицит на мъже и жените напразно копнеят за любов

Двайсет години след като Латвия се отърси от съветското комунистическо управление, жените там се справят с прехода към капитализъм по-добре от мъжете - те са по-добре образовани и живеят по-дълго. Но високата смъртност сред мъжете означава, че много жени не могат да си намерят партньор, пише ББС.

Даниа и Зане не са омъжени и идват в едно от кафенетата в центъра на Рига, за да си побъбрят на една от любимите си теми - липсата на свестни мъже.

Двете жени са на по 29 години, красиви, стилни и добре образовани, но изглежда в Латвия просто няма достатъчно подходящи мъже. Даниа работи за филмов фестивал, където 98 процента от колегите ѝ са жени.

"В това няма нищо лошо, но просто заради добрия баланс ти се иска да има повече мъже, с които да флиртуваш и да си говориш. По-интересно е", каза тя, смеейки се.

"Затова всичките ми приятелки отидоха в чужбина и там си намериха гаджета", съгласява се Зане.

Дисбаланс между половете

Макар в Латвия да се раждат повече момчета, отколкото момичета, при възрастните балансът рязко се променя. поради високата ранна смъртност при мъжете жените са с 8 процента повече от тях.

На входа на Латвийския университет в Рига е оживено и веднага личи, че има дисбаланс между половете.

Според социолога и преподавател Байба Бела студентките са 50 процента повече от студентите. Според Бела това означава, че за жените често пъти е трудно да си намерят партньор с тяхното ниво на образование.

А когато дойде моментът, в който жените решават да се задомят, мъжете вече умират по-млади и са четири пъти по-склонни към самоубийство.

"За първи път дисбалансът между половете се проявява във възрастовата група между 30 и 40 години", обяснява Байба. "В тази възрастова група смъртността на мъжете е три пъти по-висока от тази на жените".

"Шофирането, алкохолизмът и злополуките на работното място са като цяло по-рискови за мъжете, отколкото за жените", добави тя.

Сред хората под 30-годишна възраст има почти 9000 повече мъже, отколкото жени, но между 30 и 39 години има почти 3000 повече жени.

Жените живеят 11 години повече от мъжете - най-голямата разлика между половете в ЕС по отношение на продължителност на живота.

Културата "Мачо"

Мъжете са повече от жените обаче в много спортни барове на Рига. Агрис Риекстс, 28-годишен софтуерен инженер, казва, че в Латвия все още властва мачистка култура, която насърчава рисковото поведение като бързото шофиране, пушенето и най-вече якото пиене.

"Някакси е прието, че ако издържаш на повече алкохол, си по мъж", каза той. "Всички разбират колко абсурдно е това, но това продължава да е факт".

Психоаналитикът Ансис Стабингис, който лекува мъже от депресия и самоубийствени наклонности, казва, че преходът в Латвия към капитализъм, започнал преди 20 години, изведнъж е поставил мъжете под огромен натиск да успеят финансово.

Икономическата криза, която повиши безработицата до 20 процента, направи тези амбиции още по-непостижими.

Затова, когато през 2008 г. удари кризата, нивото на самоубийствата, което вече бе едно от най-високите в ЕС, се покачи с още 16 процента, сочат официални данни.

"Има очаквания към мъжете как да живеят и ако те не могат да достигнат този стандарт, изпадат в депресия", каза Ансис.

"И започват да търсят спасение в алкохола или в хазарта, защото не могат да решат този проблем", добави той.

Сега над 80 процента от самоубийствата са на мъже.

Ансис смята, че латвийските жени понякога се оказват по-устойчиви на една или друга отчайваща ситуация. Те са по-склонни от мъжете да потърсят професионална помощ. А и като се има предвид, че в Латвия има най-много самотни майки от целия ЕС, жените са склонни да продължат напред в името на децата си.

В търсене на съпруг

Ако се грижиш обаче сама за семейството си, още по-трудно е да си намериш партньор.

Даце Рускане е разглеждала продължително и задълбочено този въпрос през цялата си кариера.

За мнозина тя е латвийският вариант на Кари Брадшоу от "Сексът и градът". Тя е писател, списва колонка за секса и е главен редактор на едно от най-успешните списания за жени "Лилит".

"Най-умните жени са сами. Най-хубавите момичета са сами - ако са умни", каза Даце. Те искат да си намерят равностойни партньори. Но мъжът, който има такъв голям избор, няма нужда да е перфектен. Той си седи пред телевизора и знае, че може да си намери жена. И ако тя не му хареса, ще си намери друга".

"Умните жени просто не искат такива мъже за партньори", добави тя.

По БТА

Споделяне

Още от Свят