В. “Л‘Експрес”: Брюксел се плаши от кандидат за членство, полугангренясал от престъпност

В. “Л‘Експрес”: Брюксел се плаши от кандидат за членство, полугангренясал от престъпност

В България темата на 2006 г. е ориентирана върху един основен въпрос - ще влезе ли страната в ЕС както е предвидено - на 1 януари 2007 г.? С това започва обширен коментар на Филип Брусар в броя от четвъртък на френския вестник “Л’Еспрес”, посветен на организираната престъпност в България.

Близо 8 милиона жители искат това, както и техните румънски колеги. Остава само да се види, дали Европа все още е благоразположена да ги приеме, продължава коментара си журналистът.

Осем държави членки, сред които Италия и Испания, вече ратифицираха договора за присъединяване. Останалите са призовани да го сторят в следващите месеци. Но един определен страх, който се усеща в Брюксел и в Страсбург, застава като пречка пред тази процедура: страхът да приемеш кандидат, полугангренясал от организираната престъпност, се казва още в публикацията.

През октомври 2005 г. Европейската комисия наистина приветства напредъка на България в множество области и подчерта икономическите ѝ постижения (очякван икономически ръст от 5,5 % за 2006 г.), но и изрази съмненията си за капацитета ѝ, дори желанието ѝ да се бори с престъпността и “корупцията на високо ниво”.

Комисията настояваше за “незабавни мерки”, припомняйки, че приемането може да бъде забавено с една година.

Призракът на престъпните групировки витаеше още през 2000 г., когато започнаха преговорите за членство. Оттогава София често обещаваше да предприеме мерки. Без особени резултати. Новият наказателен кодекс, приет в края на 2005 г., се смята за малко надежден от международните експерти. Що се отнася до местните престъпници, те никога не са се чувствали по-властни.

Някои от тях, забогатели от приватизацията, са делови хора. Други просперират от сутеньорство (във Франция, Белгия, Германия), от фалшифициране на евро и от контрабанда на цигари. Хората ги наричат мутри, или “муцуни” – бръснати глави, мрачен поглед, бичи врат и маниери на парвеню.

На 26 октомври едно убийство шокира страната – това на известния банкер Емил Кюлев, убит в колата му в центъра на София.

Убиецът на Кюлев не е задържан. И дали това ще се случи някой ден? Ако полицейските и магистратските власти в Западна Европа смятат, че България се справя много добре в международните дела, те отчитат, че вътрешните дела, гледани от мудно и подкупно правосъдие, рядко приключват.

С приближаването на 2007 г. България с труд гради имиджа си. “Проблемът с организираната престъпност е реален”, отбелязва посланикът на България в Париж Ирина Бокова, цитирана в публикацията. “Но той не е по-голям, отколкото в други страни, приети в ЕС”, продължава Бокова. “Това затъмнява в медиите многобройните ни позитивни страни, което ми се струва несправедливо. Може би някои така намират извинение да ни отложат. Оставам обаче оптимист, като разчитам особено на поддръжката на Франция”, завършва коментара си Бокова, цитирана от автора на публикацията.

Споделяне

Още от България