В личното дело на агент “Гоце” има доклади за “свършена работа и за получени пари”

В личното дело на агент “Гоце” има доклади за “свършена работа и за получени пари”

По повод слуховете, че президентът Георги Първанов е бил агент на Държавна сигурност (ДС) с псевдоним “Гоце”, председателят на закритата комисия по досиетата Методи Андреев коментира, че той и членовете на  комисията му са виждали и чели папка “Гоце”. Това е станало в архива на Националната разузнавателна служба, където се съхраняват материалите на бившето Първо главно управление на ДС.

От прочетената информация става ясно, че лицето под този псевдоним е свършило определена работа, която впоследствие е развита като ангажимент, тоест сътрудничество с ДС, поясни Андреев пред радио Нова Европа в сряда.

Според него това не отговаря на твърдението на члена на неговата комисия Веселин Ангелов пред столични медии, че папка “Гоце” е била закрита, защото обектът не ставал за разработване. Ангелов открито свърза “Гоце” с президента Георги Първанов.

Методи Андреев не бе така категоричен и не пожела директно да обвърже името на Първанов с “Гоце”. Той обаче призова президентът да настоява да се отвори архивът на Първо главно управление на ДС, за да стане ясно кой кой е.

В личното дело на агент “Гоце” има доклад за извършена работа, оценка за извършената работа и доклад за получени пари, съобщи в сряда пред радио Нова Европа заместникът на Андреев в бившата комисия по досиетата  Евгени Димитров. Той поясни, че агент “Гоце” е работил за Първо главно управление на ДС.

Както обясни Методи Андреев, агент “Гоце” не е оповестен по една причина, която сега е отпаднала, тъй като вече не важи решението на Конституционния съд да не се съобщават т.нар. картотекирани лица.

Евгени Димитров обясни, че комисията е попаднала за първи път на “Гоце” през 2001 г. и той е човек, който е на достатъчно сериозни позиции в обществено-икономическия и политически живот в държавата.

Според него, след като този псевдоним се коментира толкова много в обществото, ако въпросният човек има морал и доблест, “трябва да излезе и да си каже истината.”

Той определи като безпрецедентен акт без законодателно основание действията на министъра на вътрешните работи Румен Петков да бъдат обявени определени лица, сътрудничили на ДС. Според него министър Петков трябва да понесе съответната отговорност. “С това на българската журналистика ѝ е размахан пръст да внимава какво пише и какво казва”, коментира Евгени Димитров пред радио Нова Европа.

Андреев предложи нова независима комисия по досиетата 

По-рано в сряда Методи Андреев бе изслушан от специализираната подкомисия за контрол над специалните служби към парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Той предложи  създаването на нова независима комисия, която да проверява архивите на Държавна сигурност.

Депутатите изслушаха Андреев като част от дискусията и обобщаването на мнения по темата за разсекретяването на архивите. Очаква се в четвъртък да бъдат чути и шефовете на специалните служби, наследници на документацията на тоталитарните служби – някогашни управления и отдели в Държавна сигурност.

Андреев бе изслушан за проблемите, с които се е сблъскала неговата комисия в работата си, обясниха депутати след заседанието.

Според източници на Mediapool, от управляващото мнозинство събират информация за изготвянето на закон, който да реши проблема, без да се влиза в конфликт със Закона за защитата на личните данни или Закона за достъпа до обществена информация.

Депутатът от ОДС Йордан Бакалов също подготвя специализиран закон.

В деловодството на Народното събрание “отлежават” още два проекта – на ДСБ и на Филип Димитров (ОДС).

Представители на БСП не изключиха пред Mediapool, че може да използват части от законопроектите на опозицията.

След заседанието на подкомисията в сряда Методи Андреев обясни, че трябва да бъде създаден независим, неполитически орган, който да не е подчинен на изпълнителната власт и да няма участие на службите, чиито архиви трябва да се разсекретяват.

В този орган трябва да има хора, които не са с изхабени в обществото доверие, уточни Андреев. Той допълни, че за около 6 месеца, когато е съществувала неговата комисия, са оповестени досиетата на над 230 души и са били проверени няколко десетки хиляди длъжности и дейности, въпреки съпротивата на държавата.

По думите на Андреев, вътрешният министър Румен Петков и политическите му партньори са стигнали до това, което "ние преди пет години тръгнахме да правим като законодателство".

Омбудсманът е за независим орган под засилен граждански контрол

Главният секретар на администрацията на омбудсмана Борислав Цеков съобщи пред радио Нова Европа, че след извършената проверка се налага изводът, че е необходимо по подобие на повечето източноевропейски държави да се създаде независим орган под засилен граждански контрол, който да има неограничен достъп до архива на ДС. По думите му така ще се  гарантира не само служебно оповестяване на определен кръг висши длъжностни лица, но и индивидуалният достъп на всеки гражданин до този архив.

Такъв орган би трябвало да има правото да извършва определена преценка доколко разкриването на даден документ не би засегнало националната сигурност. Такъв независим орган не би трябвало да е последна инстанция, а съдът да дава окончателна оценка дали един документ засяга националната сигурност и не трябва да бъде оповестяван или трябва да бъде разкрит, обясни Борислав Цеков.

Омбудсманът бе сезиран за досиетата от група общественици и журналисти, с молба да стане гарант за тяхното разкриване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?