"Утрински весник":

В лицето на Тодор Петров България си намери своя "Божидар Димитров"

В лицето на Тодор Петров България си намери своя "Божидар Димитров"

Полемиката, предизвикана от изявлението на Тодор Петров, че в България има всичко, само не българи, се превърна в лятно забавление между двете държави, което не би заслужавало

внимание, ако не извади на повърхността един съществен факт – че главният тон между двете държави го задават не политическите гарнитури, а хора, закопани в историята от тази и от другата страна на границата, коментира македонският "Утрински весник" в петък, цитиран от БТА.

 

Накратко казано, в лицето на Петров България си намери своя "Божидар Димитров" в Македония, и двамата близки до властите, но въоръжени с факти и реторика, които, ако продължат да използват в досегашния стил, толкова ще банализират "македонския въпрос" за езика, малцинството, идентичността и историята, че няма да бъде необходимо той да се решава.

 

За да покаже колко абсурдни за него са становищата на Петров, който пък реагира на позицията на евродепутата Андрей Ковачев, че няма македонци в България, Димитров пита лидера на Световния македонски конгрес не е ли време да си смени фамилията и вместо с българско окончание -ов, да получи фамилия с македонско окончание -ски, тъй като такива са истинските македонци.

 

Истинският въпрос според Тодор Петров е има ли всъщност българи без македонско потекло в България. С желанието да им върне с техните камъни по техните глави, Петров успя да обърне дебата на български терен и около непризнаването от тях на нашето малцинство, език и култура, с което си спечели епитета "ултранационалист, близък до партията ВМРО-ДПМНЕ".

 

Вестникът цитира реакцията на Божидар Димитров по повод казаното от Петров, и го нарича "дежурен политически хуморист" по тази тема в България.

 

Никой в Македония вчера не пожела да коментира тази полемика, а главното послание беше, че двете държави, ако искат добри отношения, трябва да издигнат на много по-високо от това нивото на полемика между тях, пише вестникът.

 

Дали подобни изказвания влияят на обществеността в двете държави е дилема, която също остава под въпрос с оглед на факта, че в България, например, тези изявления и контраизявления се въртят в един и същи тесен политическо-медиен кръг, от все по-непопулярния Красимир Каракачанов, отстранения от властта Божидар Димитров, Андрей Ковачев от ГЕРБ и онлайн вестника "Новините", който с обема на история и политическа пропаганда, използван в текстовете, както и с насочеността си към международната общественост като че ли е списван и за интересите на българската разузнавателна служба.

 

Да припомним, това е същата медия, която след убийството в Смилковци писа, че етническите конфликти в Македония кулминират с всеки час и че за нейно добро трябва превантивно да се раздели, както и първата медия в България, която започна да използва името БЮРМ, въпреки че София ни призна под конституционното ни име. Накратко казано, на официално равнище Македония и България са в мирни води, но под земята все още бушува буря", заключава "Утрински весник"..

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?