В Лондон събират пари за бездомните български кучета

Акцията е на “Четри лапи”, но не е за софийските животни, защото Столична община отказала

В Лондон събират пари за бездомните български кучета

Кампания по набиране на средствата за бездомните български кучета тече от един месец в Лондон. Инициативата е на международната фондация “Четири лапи”, която развива дейност и в България, съобщиха участници в социалните мрежи.

За целта в станциите на лондонското метро е окачен постер в защита на българските улични кучета. Чрез него се призовава всеки, който иска да спаси живота на някое от 100 000 български бездомни кучета да дари 3 паунда.

Инициативата е изцяло на британските ни колеги, като средствата се събират чрез SMS, казаха от българския офис на “Четири лапи” пред Mediapool. Набраните средства ще отидат за решаването на проблема в няколко български общини, сред които обаче за съжаление не е София. Причината е, че Столична община засега не е заявила интерес. Няма желание да се работи по проблема в София, каза Явор Гечев от неправителствената организация.

Общо 35 български общини са се обърнали за съдействие към “Четри лапи”. Със сигурност тази година ще работим във Велико Търново, Видин и Смолян, каза Гечев.

Намаляване на популацията чрез кастрация

Кастрация на кучетата е методът, който прилага “Четри лапи”, за да реши проблема с намаляване на популацията на животните. За целта има специално оборудвана подвижна клиника.

Призивът от постера

“Би ли дал 3 паунда, за да спасиш неговия живот? Българските улични кучета са в криза. Около 100 000 кучета живеят по улиците на тази държава в постоянен страх от смърт. За жалост, много от хората гледат на тях като на напаст и, въпреки че е незаконно, ги избиват, за да намалят бройката им.

Но ти можеш да помогнеш. "Четири лапи" има хуманно решение за намаляването на популацията им – кастрация. Струва само 3 паунда – цената за обезболяващото за едно куче. "Четири лапи" е тяхната единствена надежда. Моля ви помогнете”, призовава неправителствената организация.


Дневно един екип от шест души обработва по 20 – 30 кучета. Тези разходи са за сметка на организацията. Условието е общината да осигури настаняването на екипа и изхранването му. Съотношението на разходите е едно към четири в полза на общината, каза Гечев.

Офертата към София е от 2006 г.

“Четри лапи” е отправила предложение към Столична община за решаване на проблема с бездомните кучета още през 2006 г. Офертата е била за ударна кастрация на около 10 000 животни в рамките на две години. Към момента по последни данни броят на бездомните кучета в София е над 9100.

“Имаше разговор през 2006 г. с тогавашния шеф на общинското предприятие “Екоравновесие” и настоящ земеделски министър Мирослав Найденов и тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. Двамата бяха много въодушевени първоначално”, каза Явор Гечев. По думите му Борисов казал на Найденов да действа, но нещата не получили развитие.

Нощувките спънали проекта

Препъни камък на инициативата се оказали нощувките и изхранването на екипа от шест души, разказа Гечев. Той обясни, че не са искали ветеринарните лекари да спят в луксозен хотел, а един, два апартамента и то не в центъра на София.

Столична община не осигурява настаняването на екипа и проекта пропада. “Гледаше се на нас като на една швейцарска банка, която ще изсипе пари за да реши проблема”, каза Гечев.

Все пак през 2011 г. кметът Йорданка Фандъкова дава шанс на “Четири лапи”. Така за четири седмици успяхме да кастрираме около 250 кучета в северозападните ромски квартали на София, каза Гечев. По думите му за тази година обаче Столична община не е заявила интерес от продължаване на кампанията.

Смяна на модела

Столична община трябва да смени модела за работа с бездомните кучета, ако иска да има успех, смята Явор Гечев. Според него по-евтино ще излезе, ако общината закрие “Екоравновесие” и започне работа с около 100 частни ветеринарни клиники.

Именно такъв проект на “Четри лапи”, но за бездомните котки в София, в момента се реализира с шест частни клиники. По него ще бъдат кастрирани около 1000 бездомни котета. Искаме да покажем на Столична община, че това е работещ модел, каза Гечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?