В Лондон се проведе информационна трудова борса за български студенти

Министър Тотю Младенов на информационната трудова борса за български студенти в Лондон.

При засилен интерес премина информационната трудова борса за български студенти, която се проведе на 21 октомври в Лондон, съобщи пресцентърът на министерството на труда и социалната политика.

Над 200 студенти и специализанти от Великобритания и Северна Ирландия се запознаха с възможностите за реализация на трудовия пазар в България. Те контактуваха пряко с 11 български работодатели и получиха консултации от експертите на МТСП, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт,
Националната агенция по приходите и Националната здравноосигурителна каса.

Форумът, който е четвърти поред след тези в Берлин, Мюнхен и Кьолн, е бил открит от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той е акцентирал върху възможностите, които се предоставят на младежите по схемите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Припомнил е и подписаната от социалните партньори Национална инициатива "Работа за младите хора в България". Целта е до 4 месеца след завършване на образованието си младите хора да бъдат заети чрез намиране на работа или чрез обучение.

Министър Младенов подчерта важността от провеждането на такива срещи с българските студенти в чужбина и увери, че тези информационно-трудови борси ще се превърнат в традиция, се казва в съобщението.


Отношенията между България и Великобритания се развиват успешно и интензивно в сферата на пазара на труда. Подписаните документи в тази област ще подобрят условията на работа на българските граждани, информира присъстващите министър Младенов. Народният представител Светлана Ангелова, която също участва в дискусията, подчерта, че приоритет в дейността на българското правителство е реализацията на пазара на труда на младите хора и борбата с младежката безработица. Съветникът на вицепремиера и министър на финансите Снежана Йовева определи като важно право на българските граждани мобилността в Европейския съюз и акцентира върху достъпа до информация относно възможностите за трудова реализация.

По време на форума студентите проявиха интерес относно възможностите за стартиране в България на самостоятелен бизнес.

Българските фирми, които участваха в борсата, останаха доволни от засиления интерес на студентите към дейността им и подчертаха важността за българската икономика от кадри с висока професионална квалификация.

Програмата на министър Младенов ще продължи в понеделник със срещи с Марк Хобън, държавен министър в министерството на труда и пенсиите на Обединеното кралство и Северна Ирландия и с държавния министър в министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Джо Суинсън. По време на първата среща е предвидено да се подпише Меморандум за сътрудничество между МТСП и министерството на труда и пенсиите на Обединеното
кралство и Северна Ирландия в областта на трудовите въпроси.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?