В Ловеч обекти, свързани с делото на Левски, ще са с вход свободен на 19 февруари

Къкринското ханче

Туристически забележителности, свързани с героичното дело и живота на Апостола на свободата Васил Левски, ще са с вход свободен на 19 февруари в Ловеч.

Обектите отварят врати като част от инициативата на Министерството на туризма "Денят за вас" в сряда, съобшиха от ведомството на министър Ангелкова.

Музей "Васил Левски" и Къкринското ханче към Регионалния исторически музей-Ловеч ще посрещат туристи без такси в деня, в който отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола.

Експозицията на музей "Васил Левски" представя революционните борби и Руско-турската война. В обекта може да се види най-богатата колекция от лични вещи на Апостола. Тя включва оръжия, снимки и печатница за фалшиви документи. Един от интригуващите експонати е фигура в естествен размер на Левски. Музеят e включен в 100-те национални туристически обекта и днес съхранява близо 6000 културни ценности и вещи.

Къкринското ханче представя революционера по свидетелски разкази от времето, в което е заловен Апостола. В двора на ханчето може да се види единственият "свидетел" на историческите събития - вековният бряст. Обектът е обявен за паметник на културата с категория "Национално значение" през 1978 г. и е включен в 100-те национални туристически забележителности.

В сряда в община Ловеч ще се състои и поредица от възпоменателни събития, посветени на 147 години от гибелта на Васил Левски.

На 19 февруари в 8 часа ще тръгне туристически поход "По стъпките на Апостола" от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост". Програмата предвижда още гражданско поклонение на паметника на Апостола.

Вечерта в Драматичния театър в Ловеч ще има танцов спектакъл.

Ден по-рано - на 18 февруари, е предвидено поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски.

Споделяне

Още от Общество