В Македония се провежда втори тур на местните избори

Около 150 кандидати се конкурират във втория тур за кметските места в 57 общини в Македония, а повторно гласуване има в 13 общини. Прегласуването е по нареждане на Върховния съд на републиката заради повдигнати обвинения за сериозни нарушения на първия тур, проведен на 13 март. Тогава бяха избрани общо 18 кметове.

Би Би Си отбелязва, че местните избори се възприемат като основен тест за политическата стабилност в Македония. Те са първите общински избори след като бяха преначертани някои общински граници и райони в хода на реформата, целяща да осигури повече права на етническото албанско малцинство в Македония.

По данни на Държавната избирателна комисия, цитирана от МИА, избирателната активност до 15 часа местно време е била 28,62 процента. Говорителят на ДИК Зоран Таневски уточни, че тези цифри са на базата на обработени 85,21 процента от данните. Най-активни са били гражданите в Пехчево - 55,7 процента, а най-ниска е била избирателната активност в Струга - 12,02 процента.

Македонската гражданската асоциация МОСТ регистрира нарушения на избирателния процес14 избирателни секции, предаде МИА. От МОСТ уточняват, че нередностите се отнасят само до посочените места и не отразяват състоянието на избирателния процес в цялата страна.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?