В Мали воюват 750 френски военни, продължават въздушните удари

В Мали воюват 750 френски военни, продължават въздушните удари

Френският президент Франсоа Оланд заяви в Абу Даби, че в операцията срещу ислямистите в Мали участват 750 френски военни и броят им ще продължи да расте, съобщи Франс прес.

"За момента имаме 750 души и броят им ще нарасне, за да може после бързо да отстъпим място на африканските сили", заяви Оланд пред журналисти при посещение във военноморската база "Лагер на мира" в Абу Даби, където са разположени френски военни.

Франция "ще поддържа сили на сушата и във въздуха", продължи президентът, според когото разполагането на африканските сили ще отнеме цяла седмица.

Оланд съобщи, че френската авиация тази нощ е нанесла "нови удари, които са постигнали целите си" в Мали. Джихадистите в понеделник се изтеглиха от големите градове на север след бомбардировки на френските сили, но превзеха град Диабали, на 400 км северно от столицата Бамако.

Френският президент пристигна тази сутрин в Обединените арабски емирства на посещение, посветено основно на френската военна намеса в Мали. Тя започна преди пети дни с цел спиране на офанзивата на въоръжените ислямистки групи, окупирали севера на страната.

Франция постепенно ще разположи в Мали 2500 войници, за да се бори срещу ислямистките групировки, съобщи Франс прес, като се позова на източник от антуража на министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

В най-близко време, до няколко дни или седмици, в Мали ще влязат африкански войски, за да освободят северната част на страната, която е под контрола на ислямисти. Това заяви по-рано в Ню Йорк френският постоянен представител в ООН Жерар Аро, след като в Съвета за сигурност при закрити врата се състояха консултации, посветени на положението в африканската държава.

По думите на френския представител ръководителят на африканските войски, които ще влязат в Мали, нигерийският генерал Шеху Абдулкадир, вече се намира в малийската столица Бамако. Френската военна операция в Мали не замества Африканската международна мисия за подкрепа на Мали (АФИСМА), чието разполагане е одобрено с резолюция 2085 на Съвета за сигурност, каза Аро.

Логистична подкрепа на французите вече са предложили Белгия, Великобритания, Дания, Канада и САЩ, каза френският представител в ООН.

През март миналата година северната част на Мали се озова в ръцете на ислямисти. това стана след военен преврат, предизвикан от въстание на туареги, които завладяха Севера и разделиха на две африканската държава, припомня Ройтерс.

През декември Съветът за сигурност единодушно прие резолюция 2085, която разрешава по принцип военна интервенция, но поставя определени условия за подготовка на такава операция. Документът обаче позволява на членовете на ООН да оказват "координирана помощ", за да се помогне за възстановяване на централната власт на цялата територия на Мали. Френският посланик каза, че Париж действа в изпълнение на член 51 от Устава на ООН, който засяга правото на страните членки на колективна и индивидуална самоотбрана.

Сега Франция иска да се ускори предвиденото в резолюцията разполагане на африкански войски в Мали. Във вторник се очаква началниците на отбраната на няколко страни от Западна Африка да одобрят планове за ускорено разполагане на африкански части в Мали, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?