В Мароко започна световната конференция на ООН за климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната конференция под егидата на ООН по въпросите на климата в мароканския град Маракеш беше открита в понеделник. Форумът е първият подобен след приемането на широкообхватното споразумение за климата от Париж миналата година, предвиждащо средногодишната глобална температура да бъде поддържана на равнище под 2 градуса, предаде ДПА.

Целта на конференцията е на нея да бъдат уточнени детайлите около изпълнението на задачите, поставени в Париж, където страните дадоха индивидуални обещания за намаляване на парниковите емисии.

Тези детайли включват например механизми, чрез които да се гарантира, че страните изпълняват обещанията си да намалят емисиите, изработване на конкретни времеви рамки и осигуряване на сумата от 100 милиарда долара годишно, които да са на разположение на държави, засегнати от климатичните промени, за да се справят с тях.

"Това е отправна точка. Мисля - а и това е, което ми дава увереност - че задействаният от нас процес и съпътстващите го преговори ще продължат да способстват за прилагане на споразумението от Париж", каза пред ДПА в навечерието на конференцията мароканският министър на околната среда Хакима Хаите.

В конференцията се очаква да участват над 30 хиляди делегати, включително 43 държавни глави и 33 правителствени ръководители.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?