В Мексико годишно се крадат горива за 1 млрд долара с нелегални тръбопроводи

В Мексико годишно се крадат горива за 1 млрд долара с нелегални тръбопроводи

По данни на мексиканското министерство на финансите в страната годишно се крадат горива на стойност между 780 милиона и 1 милиард долара, предаде Асошиейтед прес.

 

Стигнало се е дотам, че в неделя Римокатолическата църква в Мексико излезе със специално изявление по темата. В него се посочва, че в кражбите на течни горива от тръбопроводи в страната са замесени цели градове, представители на властите и служители в държавната петролна компания.


Църквата определи тези кражби като "една от главните заплахи за държавната власт и правораздавателната система".

Нелегални тръбопроводи точат горива в Мексико съгласно тайни споразумения между властите и организираната престъпност, каза Мексиканската архиепископия. В схемите според Църквата участват също бизнесмени и служители от държавната петролна компания Пемекс (Pemex).


Анализатори твърдят, че крадците не биха могли да извършват рискованите пробиви в държавните петроло- и газопроводи, ако нямат вътрешна информация за налягането в тръбите.

Десетима човека бяха убити наскоро при сблъсъци между военни и предполагаеми крадци на горива в централния щат Пуебла, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят