В Мексико са задържани 7.7 т кокаин

Мексиканските ВМС заловиха плавателен съд, превозващ 7.7 тона кокаин, съобщи Асошиейтед прес в понеделник. Задържани са петима мексикански граждани.

Представител на флота съобщи, че операцията била предприета след подаден сигнал от американската брегова охрана, която засякла съда в международни води в Тихия океан.

Задържането на пратката става ден, след като мексиканската прокуратура съобщи, че бившият директор на Службата за специални разследвания на организираната престъпност Ное Рамирес е бил обвинен в предаване на секретна информация в полза на един от най-мощните картели в страната.

Ное Рамирес, който заемаше този поста от декември 2006 г. до юли 2008 г., беше задържан през ноември в резултат на операция "чисти ръце". Той се срещал с хора от картела Синалоа, уведомявал ги за водените срещу тях разследвания и получил за услугите си 450 000 долара.

От декември 2006 г., когато президентът Фелипе Калдерон пое управлението на страната, в Мексико са задържани над 70 тона кокаин. Обявената от мексиканския президент битка с наркокартелите разпали насилие, след като в отговор наркобосовете започнаха да атакуват правителствените сили и подеха война помежду си. За изминалата година жертвите на нарковойната са близо 6 хиляди.

Само преди два дни в южния мексикански щат Табаско неизвестни лица избиха 12 души, сред които полицай, за който се предполага, че е участва в арести на наркодилъри и шест деца, предаде Ройтерс. Няма информация дали останалите убити са роднини на полицая.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?