В мемоарите си Джеймс Коми нарича Тръмп "закоравял лъжец“

"Като мафиотски бос изисква от подчинените си да спазват кодекс на лоялност“

Доналд Тръмп и Джеймс Коми

Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски бос от хората в обкръжението си да спазват кодекс на лоялност. Това пише бившият директор на ФБР Джеймс Коми в мемоари, които предстои да бъдат публикувани идната седмица.

Откъси от мемоарите на Коми, озаглавени "Висша лоялност: истина, лъжи и лидерство", изтекоха в медиите и бяха цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

 

Oчаквано Тръмп нападна Коми още в първите си сутрешни туитове.  

 

"Джеймс Коми е доказан издайник и лъжец. Почти всички във Вашингтон смятаха, че той трябва да бъде уволнен за ужасната работа, която свърши - докато накрая не бе фактически уволнен. Той издаде класифицирана информация, за която трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. Излъга Конгреса под клетва", написа Тръмп рано сутринта в "Туитър".
 
 
 
 
Бившият шеф на ФБР, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 г., , разказва скандални и пикантни случки, свързани с президента. Той му оказвал натиск във връзка с разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и в разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

 

Тръмп поискал Коми да разследва твърденията, че бил с руски проститутки в хотел в Москва през 2013 г. и че имало видеозапис на сексуалната среща, описана от бивш агент на британското разузнаване по поръчка на политически опоненти на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

 

Твърдението първоначално било прието за достоверно от американското разузнаване, но впоследствие било поставено под съмнение. Коми пише, че през януари 2017 г. Тръмп го извикал в "Тръмп тауър" в Ню Йорк и му поръчал да "извие врата на тези твърде неблагоприятни за него твърдения, ако има и шанс едно на сто съпругата му Мелания да ги приеме сериозно".

Бившият шеф на ФБР описва атмосфера, достойна за мафията: "Мълчаливото обкръжение, което се съгласява с всичко. Босът, от когото зависи дали е ден или нощ. Клетвите за вярност. Възгледът за света, според който всички са против нас. Всевъзможни лъжи - малки или големи, в услуга на нещо като кодекс за вярност, който поставя организацията над морала и истината".

В мемоарите си Джеймс Коми проследява 20-годишната си кариера като прокурор в Ню Йорк, след това заместник министър на правосъдието в правителството на Джордж Буш син и директор на ФБР от 2013 до 2017 г., посочва АФП.

 

Той бе уволнен през май миналата година, след което в изслушване пред Сената обвини администрацията на Тръмп в лъжи. Според Коми той е бил уволнен заради начина, по който е провеждал руското разследване.

 

Коми описа като "наистина притеснителни“ исканията на Тръмп той да приключи разследването за потенциалните връзки между Русия и бившия съветник за национална сигурност Майкъл Флин.

 

След първия си разговор с Тръмп през януари Коми започнал да си води бележки за срещите с президента, защото се опасявал, че той може да излъже за тях.

 

В писмените си обяснения пред Сената Коми описа среща в Овалния кабинет на 14 февруари, когато Тръмп и директорът на ФБР остават на 4 очи:

 

"Тогава президентът се върна на темата за Майкъл Флин и каза: "Той е добро момче и преживя много". Той повтори, че Флин не е сторил нищо лошо в разговорите си с руснаците, но е подвел вицепрезидента. И после каза: "Надявам се ще намериш начин да се прекрати това, да оставите Флин на мира. Той е добро момче. Надявам се да прекратите това".

 

Коми разказа и за вечеря с Тръмп на 27 януари, седмица след встъпването на президента в длъжност. По време на вечерята Тръмп го попитал дали иска да остане директор на ФБР. Въпросът притеснил Коми, който се обезпокоил, че Тръмп се опитва да създаде "някаква форма на клиентелистки отношения".

 

"Това ме притесни сериозно, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт", отбелязва бившият директор, цитиран от Ройтерс. След като Коми заявил, че се надява да служи през целия си 10-годишен мандат, Тръмп отвърнал: "Имам нужда от лоялност. Очаквам лоялност".

 

Коми не казал нищо и не променил изражението си, което довело до "неловко мълчание". В края на вечерята президентът повдигнал отново въпроса за лоялността, на което директорът на ФБР отговорил, че винаги ще проявява честност.

 

Така всъщност се стигнало до срещата в Белия дом след малко повече от две седмици, когато Тръмп поискал от Коми да спре разследването на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

 

"Надявам се, че ще можете да намерите начин да се откажете от това, да оставите намира Флин. Той е от добрите. Надявам се, че ще можете да се откажете от това", заявил Тръмп според изявлението на Коми.

 

Седмици след като беше описан от президента Доналд Тръмп като "чалнат", бившият директор на ФБР Джеймс Коми умело обрисува конфронтацията си с президента като сблъсък между законовите принципи, залегнали в основата на американската демокрация, и един користен, себелюбив политик, който не ги признава, а още по-малко се придържа към тях, отбеляза в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" по повод изслушването на Коми в Сената.

 

Изслушването представи натрапчив образ на моралист, влязъл в сблъсък с човек на сделките. Случващото се има потенциал за върховна драма - печелещ време етичен човек се среща с аморален булдозер, написа "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?