В. Методиев: Не вярвайте на спекуланти, които събират пари за новата партия

Местни инициативни съвети ще генерират идеи за изграждането на новата дясна партия и ще излъчат делегати за учредителния форум през май, съобщиха днес представители на Инициативния форум. Те предупредиха хората да не вярват на самозвани организатори, които обявяват набиране на "средства за партията на Костов".

Местните инициативни съвети ще се изградят на същия принцип като Инициативния форум - ще включват представители на сдружение "Диалог", квота от гражданското общество, авторитетни хора и политици.

На 28 февруари бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов обяви официално, че новата партия ще бъде учредена през май. Тогава беше сформиран Инициативен форум, в който влязоха 7 депутати, 18 души от гражданска квота и членове на гражданското сдружение "Диалог". Преди това 27 депутати начело с Иван Костов напуснаха СДС, но останаха в парламента.

По програмните документи на новата партия работят Иван Костов, политологът Светослав Малинов, Нено Димов, депутатите Стойчо Кацаров, Теодора Константинова и др. Уставът се подготвя от депутата Екатерина Михайлова, Боян Йоцов от сдружение "Диалог", Веселин Методиев и др.

Инициативен съвет без представител на Инициативния форум не може да се създаде, каза днес пред репортери Веселин Методиев и добави, че всичко друго е спекулация и няма нищо общо с истината.

Методиев предупреди, че никой от Инициативния форум не е обявил набиране на средства за новата партия и ако някъде това се случи, означава, явно е, че се злоупотребява. По думите му дори за наема на офиса на "Оборище" хората от Инициативния форум събирали пари помежду си, а камо ли да обявяват кампания за набиране на средства.

Засега не се налага да обявяваме кампания, намираме се във фаза преди учредяване и финансовите ни нужди са скромни - всеки да си плати пътя и нощувката, нищо повече, нямаме нужда от издържане на политическа формация, увериха от "Оборище" 23. Те добавиха, че въпросът с финансирането на новата партия тепърва ще е тема на разговори и обсъждане, след което ще бъде обявена официална банкова сметка.

Повече от 180 души са посетили офиса на Инициативния форум на ул. "Оборище" 23 в София с идеи и предложения във връзка с учредяването на новата партия.

В страницата на сдружение "Диалог" (dialog-bg.org) вече има линк "Новата партия" и на този адрес всички, които желаят, могат да дават идеите си за програма, устав и име на партията, както и всякакви други идеи във връзка с темата, информираха Веселин Методиев, депутатът Теодора Константинова и Нено Димов от Инициативния форум. Интернет - страницата на "Диалог" вече е активна, но рубриката "Нова партия" все още е в процес на разработка. На сайта има линк към вестник "Седем".

Предложенията, които се дават за име на новата партия, засега се въртят около понятието "модерна" - Българска модерна партия, Модерна партия за България, Партия за модерна България, Консервативна партия, Нова демокрация, Движение за силна и демократична България и прочее. Засега обаче не е избрано име. Преди два дни депутатът от ОДС Димитър Абаджиев каза в Русе, че била харесана идеята партията да носи името ОДС (Обединени демократични сили) - перспектива, която ръководството на СДС се опитва всячески да не допусне.

Учредителният форум на новата формация ще бъде отворен за желаещите да присъстват. Целта не е да има 5000 делегати, може да има 5000 желаещи да наблюдават, заяви членът на Инициативния форум Веселин Методиев, шеф на департамента по история в НБУ, бивш вицепремиер в кабинета на Иван Костов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: