Германия настоява за строги мерки срещу социалния туризъм:

"В момента е трудно с България - това, което става там, е доста хаотично"

Ханс-Петер Фридрих

Германия възнамерява да наложи строг контрол върху имигрантите, които пристигат от други членки на Европейския съюз и се опитват да се възползват от щедрата социална система на страната. Това заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от ДПА, и подчерта, че проблемът е особено остър с имигрантите от България и Румъния.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче подчерта, че страните членки не са представили доказателства, че т. нар. социален туризъм е сериозен проблем. "Засега не сме получили никакви данни или примери, така че това трябва да бъде посочено - какъв точно е проблемът", каза Малмстрьом на двудневния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Фридрих предложи на имигрантите от европейски страни в Германия, които ощетяват социалната система, да бъде заявено "да се върнат, откъдето са дошли" и да им бъде забранено да влизат на германска територия за известен период, така че "да не могат да се върнат на следващия ден".

В Шенгенската зона, от която Германия е част, няма граничен контрол, но според германския вътрешен министър имигрантите, опитващи да се върнат в страна, за която имат забрана, могат да бъдат идентифицирани чрез полицейски проверки.

Фридрих призова за координирани действия на европейско равнище срещу социалния туризъм. Австрия, Холандия и Дания са подкрепили идеята при обсъжданията снощи, допълни той.

За Германия в частност проблем са имигрантите от България и Румъния, заяви министърът, допълвайки, че Берлин е в контакт с двете страни по този проблем.

"Искането ни е: променете условията за живот за хората във вашите страни, така че те да не искат да ходят в друга държава", каза той.

"В момента е трудно с България - това, което става там е доста хаотично, но Румъния сътрудничи много", отбеляза министърът.

Въпреки че засегнатите страни нямат статистическо доказателство, просто трябва да отидете до Лондон или до германски градове като Дуисбург, за да "придобиете собствена представа за проблема", заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.

Испанският министър Хорхе Фернандес Диас обаче предупреди за опасността от ограничаване на правото на движение на хора в ЕС.

"Вярваме, че Шенгенското споразумение и най-вече свободното придвижване е нещо, което е част от ДНК-то, от генетичния код на ЕС", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?