В. "Монд": Гърция - първото предизвикателство за новата ЕК

Способен ли е ЕС да се грижи за членовете си, пита в сряда френският вестник "Монд" и отбелязва, че Гърция изправя Еврозоната пред първото ѝ сериозно изпитание от създаването ѝ преди 10 години.

Финансовата бъркотия в тази страна, нейният дефицит и нейният държавен дълг достигат респективно 13 процента и 125 процента от БВП и са крещящ призив за взимане на спешни и радикални мерки. Мерки, които Атина обаче, както изглежда, не е готова да вземе, въпреки че екип на Международния валутен фонд пристигна вчера в Гърция, за да окаже техническа помощ на гръцкото правителство, пише вестникът, цитиран от БТА.

Според него докато кредитните агенции заплашват да понижат рейтинга на страната, не може да се отхвърли напълно и заплахата от един катастрофален сценарий - този на пълната неплатежоспособност на Гърция.

Европейският подход в тази ситуация до този момент беше доста объркан. Главната причина за това е, че ЕС не може да обещае на Гърция финансово спасяване, нещо, което договорите, съгласно които функционира Еврозоната, забраняват. Един след друг и в пълен безпорядък европейски представители следователно се опитаха да подновят старата практика на лошото и на доброто ченге, като ту заплашваха Гърция, ту я насърчаваха, хранещи надеждата, че това ще бъде достатъчно за гръцкото правителство да приеме една по-сериозна икономическа програма.

ЕС трябва да убеди Гърция, че тя трябва на свой ред да убеди световните пазари. Но само новата Европейска комисия може в действителност да изиграе ролята на онзи, който убеждава Гърция, пише "Монд".

Ръководителите на европейските страни от своя страна не са в правото си да дават уроци за затягане на бюджетната политика, тъй като и те управляват кой как може огромни бюджетни дефицити, зейнали заради приложените от тях планове в подкрепа на техните икономики. Испания, която току-що пое ротационното председателство на ЕС, пък няма право да коментира тежкото положение на Гърция, тъй като нейното финансово положения я превръща във втората проблемна страна от Еврозоната.

Новата ЕК, чиято номинация все още не е одобрена от Европейския парламент, следователно ще трябва да изиграе ролята на таткото с камшика. И тя би могла да го направи по два начина.

Първият начин, пише вестникът, се състои в това ЕК да заобиколи договорите и да предостави на Гърция финансова помощ, което ще създаде опасен прецедент и трябва да бъде обмисляно като най-краен вариант.

По-простото решение би било Брюксел да упражни твърд натиск върху Гърция, за да приеме тя будещ доверие сериозен план с мерки. Ако Атина се съгласи да играе роля в подобна игра, самото одобрение от страна на ЕК на подобен сериозен план би могло да бъде достатъчно, за да промени и настроенията на пазарите. ЕК пък може по този начин да утвърди своят политически авторитет и да засили доверието на другите в нея, заключава в анализа си "Монд".

Споделяне

Още от Европа