В Москва отварят врати фитнеси, басейни, ресторанти и кафенета

В Москва отварят врати фитнеси, басейни, ресторанти и кафенета

В Москва от днес отварят врати фитнесите, басейните, ресторантите и кафенетата, както и детските и спортните площадки, предаде агенция ТАСС.

Епидемиологичната ситуация в града позволи на властите да пристъпят към поредния трети етап на отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията от новия коронавирус, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

От днес кафенетата и ресторантите ще могат да приемат клиенти не само на летните си тераси, но и в затворените помещения. Ще отворят врати и спортните центрове - фитнеси, басейни, физкултурно-оздравителни комплекси.

Жителите на града отново ще могат да използват обществената инфраструктура - детски площадки, улични тренажори, пейки. Възобновява се и пътният превоз по река Москва. Отпадат ограниченията за работа на библиотеките и детските градини, в нормален режим ще заработят и учрежденията за социална защита на населението.

Кметът каза, че с оглед на постепенното "откриване" на туристическия сезон властите са отменили ограниченията за работа на туристическите агенции, но засега организирането на екскурзии в Москва остава невъзможно.

В понеделник в Москва бяха регистрирани 26 смъртни случая от Covid-19, а общо от началото на пандемията са починали 3643 души с потвърдена коронавирусна инфекция.

Властите приканват московчани да продължават да носят маски и ръкавици, както и да спазват социална дистанция. Но в днешния слънчев ден улиците бяха пълни с хора, голяма част от които не спазваха тези правила, отбеляза Ройтерс.

Критици на Собянин го обвиняват, че е избързал с облекчаването на мерките заради утрешния военен парад на Червения площад, а и заради националното допитване на 1 юли за промените в конституцията, който могат оставят президента Владимир Путин на власт до 2036 г.

Русия съобщи днес за 7425 нови случаи на коронавирус, с които те станаха в страната общо 599 705 - третия по големина брой в света.

Националният оперативен щаб каза още, че през последните 24 часа от Covid-19 са починали 153 души. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 8359.

Най-ниски темпове на разпространение на заразата за денонощие са регистрирани в Ненецката автономна област - нула процента, в Калмикия - 0,1 на сто, в Сахалинска област - 0,2 процента, в Еврейската автономна област - 0,3 на сто, в Магаданска област - 0,5 на сто, и в Москва - 0,5 процента.

В столицата са регистрирани нови 1081 случаи и заразените вече са общо 216 095.

В момента в Руската федерация от Covid-19 се лекуват 234 917 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус