В Москва се диша все по-трудно

В Москва се диша все по-трудно

Заради пожарите в Подмосковието екологичната обстановка в Москва в събота продължава да се влошава и равнището на замърсяване на въздуха се определя като "много високо", съобщи Московската организация за мониторинг на екологичната обстановка - Мосекомониторинг, цитирана от руските медии.

 "В града е отчетена тенденция на засилване на замърсяването на въздуха. Максималните концентрации на въглероден оксид превишават допустимите количества 6.6 пъти, на твърдите частици - над 3.2 пъти, на азотен диоксид - до 4.5 пъти", каза експерт на Мосекомониторинг.

В сравнение с предишното денонощие замърсяването с вредни вещества се е увеличило повече от два пъти. Затова властите посъветваха живеещите и пребиваващите в столицата да намалят пребиваването си на открито и да не проветряват помещенията, а когато са на улицата, да носят маски от многослойна марля.

Видимостта в някои райони на Москва е паднала до 50 метра, предаде Интерфакс. Смогът над руската столица няма да се разпръсне поне до сряда, прогнозират метеоролозите.

Русия се бори с най-тежките горски пожари от близо 40 години, в които досега са загинали най-малко 52 души и са застрашени цивилни, военни и ядрени обекти.

Отряд от България и противопожарни самолети от Италия се включиха в гасенето на пожарите в Русия. "Отрядът от България от 100 души пристъпи към гасенето на пожарите в Подмосковието. Два самолета-амфибия от Италия, които могат да изсипват над горящите гори по 6 тона вода всеки, се включиха в усилията в Самарска област", съобщи представител на министерството на извънредните ситуации.

Вчера началникът на главното управление на министерството на извънредните ситуации за Московска област Евгений Секирин съобщи, че 100-те български спасители ще работят заедно с руските си колеги в Ногинския и Орехо-Зуевския район.

Същевременно войници прокопаха осемкилометров канал край град Саров, за да предпазят от пожарите разположения там Федерален ядрен център. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че обстановката в града се е стабилизирала. Саров е закрит град, където през 1949 г. беше създадена първата съветска атомна бомба. В четвъртък  шефът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко увери, че от ядрения център са извозени всички експлозиви и радиоактивни вещества.
Споделяне

Още от Свят