В мрежите на българското правосъдие попадат само дребни риби

В борбата с престъпността българското правителство очевидно е направило много, но проблемът е, че в мрежата явно попадат само дребните и средните риби. Това каза пред радио Дойче Веле в сряда германският юрист и високопоставен дипломат в София през 90-те години Клаус Шрамайер, който следи отблизо промените в България в областта на правоохранителната дейност и правораздаването. Шрамайер бе помолен да коментира доклада за напредъка в борбата с престъпността, който министърът на вътрешните работи Румен Петков подготви и изпрати в Брюксел.

Списъкът на разкритите престъпления, огласен от министъра, е впечатляващ, но не мога нито да го потвърдя, нито опровергая, каза юристът. Така обаче и не се чува нищо за висопокопоставени лица, изправени пред съда или осъдени за корупция или връзки с престъпността, добави той.

Може да се попита и още нещо - какво става с разкриването на всичките сензационни поръчкови убийства. Нека да споменем само Луканов, чийто предполагаеми убийци току-що бяха оправдани, или пък Илия Павлов. По въпроса цари пълно мълчание, продължи Шрамайер.

Има и други изненадващи неща. Много необичайно е например един дипломат да се изказва за правния ред в страната домакин, а американският посланик през последните месеци остро разкритикува българското правосъдие. Нещо, което ни кара да се замислим.

Юристът обясни, че е изненадан от изявлението на главния прокурор, че стотици престъпления вече не могат да влязат в съдебната система, защото е изтекла давността на делата им. Той припомни, че това се е случило по времето на предишния главен прокурор Никола Филчев, който, по думите му, “в момента прекарва времето си като дипломат в Казахстан - малко или повече интересно”. И с нежелание се връща в България, дори когато трябва да дава показания.

Навярно трябва да се запитаме каква е неговата отговорност за фиаското на прокуратурата, защото нека да си припомним крилатия израз на неговия предшественик (Иван Татарчев – б. р.) "Над мен е само Бог", каза още Клаус Шрамайер.

С други думи, Филчев държеше всичко под свой контрол. Беше в състояние да дирижира нещата в прокуратурата и го правеше, добави той.

Пред Дойче Веле юристът дава нагледен пример за корупцията в правораздавателната система на България. Той се позовава на публикация на излизащия на немски език в София вестник "Виртшафтсблат", в която е описан скандален случай - германски бизнесмен, който притежава изключително добър и скъп парцел в центъра на София, става жертва на измама, в резултат от която губи собствеността си. Това се случва с помощта на нотариус и в резултат от действията на една съдийка.

Досега нито прокуратурата, нито Апелативният съд в София съумяват да възстановят справедливостта, посочва юристът пред Дойче веле.

Той коментира и четвъртата поправка в българската конституция, за която също се говори в доклада на министър Румен Петков.

Питам се - как ли ще изглежда новият инспекторат. Първо, не е указано на какви условия трябва да отговарят инспекторите и в какви случаи могат да бъдат отзовавани. Но най-важното е кой всъщност контролира тези контрольори. На практика никой не може да им дири сметка, каза Шрамайер.

Според него този нов орган ще влезе в противоречие с изискването на българския Конституционен съд за уравновесяване на различните институции, т.е. промените в конституцията е трябвало да бъдат направени от велико, а не от обикновено Народно събрание. Германският юрист смята, че последната конституционна промяна не е оптимална и ще бъде последвана от нови.

Юристът смята, че в Брюксел докладът на Румен Петков няма да бъде приет добре и ще бъдат изпратени три комисии в София, които ще подложат на проверка написаното, преди да бъде изготвен мониторинговият доклад на Европейската комисия в частта му за напредъка на страната в борбата с престъпността и корупцията и правосъдната реформа.

След доклада, който се очаква да бъде огласен през юни, ще стане ясно дали на България ще бъде наложена предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?