В МВР имали "тефтерчета" с мишените на незаконното подслушване

Засега прокуратурата нито потвърждава, нито отрича

В МВР имали "тефтерчета" с мишените на незаконното подслушване

Служителите на службата за подслушване в МВР са имали тефтерчета с телефонни номера на хора, чиито разговори е трябвало да прихващат с мобилната техника на министерството, съобщи в понеделник в. "Труд", позовавайки се на свои източници в прокуратурата. От държавното обвинение не са потвърдили официално тази информация.

Новите "тефтерчета" са изникнали при разследването за незаконното подслушване в МВР. Обвинени по досъдебното производство са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и бившите шефове на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров.

Заместник-председателят на ГЕРБ е обвинен, че не е издал регламент за реда, по който се прилагат специални разузнавателни средства и така злоупотребите в служба СДОТО и МВР са станали възможни. До този момент обаче прокуратурата нямаше доказателства, че незаконно подслушване наистина се е провеждало. Основните улики срещу бившия министър бяха показанията на двама от бившите шефове на СДОТО и на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

В откритите тефтерчета обаче фигурирали телефони, за които няма съдебно разрешение да бъдат подслушвани. Все още няма информация по чия заповед тези телефони са били проследявани с мобилната техника на МВР и с каква цел.

Прокуратурата все още се опитва да възстанови унищожената информация от подслушани разговори. Обвинението твърди, че Радко Димитров, известен като Радко Отвертката, който щом разбрал, че има сигнал за незаконно подслушване, се заел лично с отвертка да унищожава записите. Той е обвинен в опит да осуети разследването.

Разследващите са изготвили и молба за правна помощ до Великобритания, където техниката е произведена.

Сергей Кацаров ще отговаря и за това, че е удостоверил неверни обстоятелства. В справка от 3 април той заявил, че със специализираната техника не може да се проследява и подслушва. Прокуратурата обаче разполага с доказателства за обратното.

Неофициално от прокуратурата съобщават, че всеки служител на СДОТО, който бил ангажиран с работа с автомобилите за мобилно подслушване е трябвало да носи тефтерче с телефонни номера, които да бъдат прихващани.

Служебното "тефтерче" се превърна в синоним на списък с мръсни поръчки покрай разследването срещу бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликта на интереси Филип Златанов. Прокуратурата показа части от неговото тефтерче, от които се разбра, че комисията е работила под натиск от хора с абревиатури "И.Ф., Ц.Ц., Б.Б.", които да посочвали мишените за удар. В резултат от разкритията Искра Фидосова обяви, че напуска политиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България