В МВР имало "много" случаи на корупция

"Има много случаи на корупция в системата на МВР и много от тях са предадени на прокуратурата." Това каза Петър Киров от дирекция "Инспекторат" във вътрешното ведомство по време на среща между български журналисти и служители от пресоофиса на Скотланд Ярд. Запитан обаче колко точно е това "много", началникът на инспектора изпадна в конфузна ситуация пред гостите и заяви, че не е подготвен и не може да съобщи конкретни данни.

556 случая на корупция в лондонската полиция са регистрирани от януари 2000 г. до април 2003 г. 128 от тях са стигнали до съд, обявиха гостите от Скотланд Ярд, където работят общо 22 296 служители.

Джой Бентли от пресофиса на Скотланд ярд, разказа пред журналисти, че през 70-те години Великобритания е имала сериозни проблеми в борбата с корупцията в системата на полицията. Тогава около 400 служители са били отстранени от работа. Въпреки убеждението, че корупцията е премахната, през 90-те години проблемът се появил отново. Затова бил създаден специален антикорупционен отдел, който да разработи стратегия за справянето с корупцията.

Английските експерти са в България във връзка с проект "Изпълнение на националната стратегия за противодействие на корупцията: развитие на единна система за противодействие на корупцията в МВР". Проектът по програма ФАР и се осъществява със служителите на Скотланд Ярд. Той е двугодишен и обхваща цялата система на МВР. По думите на Киров задачата на проекта е да се достигнат европейските стандарти в противодействието на корупцията. България трябва да изгради своя организация и модел за противодействието на корупцията в МВР, каза още Киров.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?