Според впечатленията на бивши служители на "Вътрешна сигурност":

В МВР "мачкали" разработка срещу антимафиот заради Флоров, а не заради Цветанов

Първото дело срещу бившия вътрешен министър тръгна по съкратената процедура

Ханс-Петер Ул, Цветан Цветанов и Менко Менков (отляво - надясно) в СГС. Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВР е искало да "смачка" разработка срещу бившия шеф на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново – Орлин Тодоров през 2011 г. Това обаче се правело под натиска на тогавашния ръководител на службата Станимир Флоров, а не заради бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това се разбра от показанията на бившите оперативни работници в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Юри Божинов и Тони Тодоров, които са били ангажирани с разработката срещу Орлин Тодоров.

Те бяха разпитани по време на първото заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото срещу Цветанов, който е обвинен, че е отказал да подслушва и следи Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "Не!!!" на общо шест искания за използване на СРС-та, разрешени от окръжен съдия през 2009 г.

Обвинението твърди, че с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление. Делото тръгна в четвъртък по съкратената процедура по желание на подсъдимия.

По думите на Божинов разработката срещу Тодоров започнала по сигнали, че той е поддържал нерегламентирани контакти със замесени с отвличане, търговия с наркотици и кражба, но не уточни подробности. През януари 2011 г. той бил привикан в София от зам.-шефа на "Вътрешна сигурност" Павлин Коджахристов заедно с колегите му, които също работили по случая.

"Да го махаме, все едно го няма това дело", разказа Божинов за нарежданията, които е получил от Коджахристов. Добави и, че му направило лошо впечатление, защото си бил свършил работата по случая. "Искаха веднага по-най-бързия начин да напиша предложение за прекратяване и да бъде изпратено в архив", свидетелства още бившият служител на МВР.

По думите му Коджахристов дори казал на подчинените си, че заради тях "дирекцията може да бъде разформирована". Свидетелят обаче не уточни откъде точно е идвала тази заплаха. Освен това на Божинов и колегите му било забранено да ходят във Велико Търново, а ако това се случи, ги трябвало да се крият, за да не се разбере, че работят по разработката срещу Орлин Тодоров.

"Добре че Флоров е в болнични, иначе не знам какво щеше да стане..."

"Добре че Флоров е в болнични, иначе не знам какво щеше да стане", казал още зам.-шефът на "Вътрешна сигурност" на подчинените си, стана ясно от показанията на Божинов. Разказа и, че Коджахристов казал на наблюдаващия прокурор да работи, но да не "официализира", че делото е започнало като разработка на дирекцията.

Подобни спомени имаше и бившият колега на Божинов – Тони Тодоров, който разказа, че ръководството на "Вътрешна сигурност" искало преписката да бъде архивирана, защото "отгоре" се интересували. Съдът прочете и част от показанията му, дадени по време на разследването, в които присъстваше репликата: "Главния питал дали има данни за Орлин Тодоров". Кой е "главния" обаче така и не бе изяснено в съдебната зала.

И Божинов, и Тони Тодоров бяха категорични, че в МВР е имало практика подобни разработки да продължават дори и, след като по дадения казус бъде образувано досъдебно производство. Никой от тях обаче не спомена името на Цветанов по повод впечатленията им, че по казуса е имало натиск "отгоре".

Думите им обаче бяха опровергани от доскорошния шеф на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев, който заяви, че оперативното дело срещу Орлин Тодоров е било архивирано по негова заповед, защото прокуратурата се била заела със случая. Той цитира и текст от инструкция, според която подобни разработки се архивирали, ако се стигне до разследване.

От прокуратурата обаче твърдят неофициално, че по казуса имало данни, че бившият МВР шеф е "разпънал" чадър над Орлин Тодоров заради приятелството му с ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров, който е разследван за получаване на подкуп в особено големи размери. Именно от това дело бяха отделени материалите за второто досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър.

"Ганев е разпоредил да се прекрати оперативното дело срещу Тодоров, защото има такава инструкция на МВР. Това се случва, когато има образувано досъдебно производство. Те не са го направили и е трябвало да бъдат подсетени. Нека да дойде Коджахристов следващият път и да обясни какво са говорили", коментира извън залата адвокатът на Цветанов – Менко Менков, припомняйки, че обвинението на клиента му е за деяние, извършено през 2009 г., а не през 2011 г.

Павлин Коджахристов бе призован за четвъртък, но не се яви в съда, тъй като бе представил болничен лист. Очаква се на следващото заседание, насрочено за 24 януари, заедно с него да бъдат разпитани и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, за когото настояваше защитата, както и Цветан Иванов – бивш ръководител на звеното за подслушване в силовото ведомство.

Нарушената презумпция за невинност на Цветанов – "истински съдебен скандал"

Преди началото на заседанието на СГС германският защитник на Цветанов - Ханс-Петер Ул, коментира, че жалбата на клиента му срещу България вече е внесена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Претенциите на бившия МВР шеф са, че от прокуратурата са нарушили презумпцията за невинност с публичните си изказвания.

"Това, за мен, е един истински съдебен скандал. Малко преди изборите, прокуратурата публично направи изявление, без да имаме произнасяне на съда по тази тема, че г-н Цветанов е виновен и това нещо е доказано, че е извършил престъпление. Едно такова изказване има влияние върху изборния резултат. Този съдебен скандал трябва да бъде разгледан от Съда за правата на човека в Страсбург. Днес внимателно ще наблюдавам дали България е правова държава”, коментира Ханс-Петер Ул пред медиите.

По думите му "преди деня на изборите се каза, че г-н Цветанов е подслушвал определени лица противозаконно, а сега изведнъж чуваме тъкмо обратното, че той е пречел за провеждането на телефонни подслушвания и това са две противоположни тези".

Цветанов бе по-сдържан в коментарите си, заявявайки само, че "моите очаквания преди днешното дело не са важни". Попитан дали не се чувства неудобни, съдейки България, при положение, че именно негови изказвания станаха причини за завеждането на много дела в Страсбург, той каза в типичния си лаконичен стил: "Разбира се, че човек се чувства неудобно, но на всяко едно дело, човек трябва да присъства и да изпълнява своите законови задължения".

Първото заседание на СГС по делото му за неосъщественото подслушване на Тодоров бе провалено, след като прокуратурата поиска отвод на съда, позовавайки се на клюки в няколко "жълти" публикации във в. "Преса" и таблоидите "Уикенд" и "България днес". Според тях бившият съдия-докладчик по казуса Димитрина Ангелова имала "интимни отношения" с другия адвокат на Цветанов - Менко Менков. Ангелова категорично отхвърли тези твърдения, но се отведе, за да не оставя съмнения в безпристрастността си.

Зам.-председателят на ГЕРБ е обвиняем и по делото за нерегламентирано подслушване в МВР, което бе започнато от прокуратурата, след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде анонимен сигнал от служители на МВР, според който ексминистърът лично разпореждал политици, бизнесмени и банкери да бъдат незаконно следени с ведомствени ванове, снабдени с подслушвателна техника. След края на проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров Цветанов бе обвинен за това, че е допуснал безконтролно подслушване. Доказателства, че е нареждал незаконно подслушване обаче засега не са открити.

Преди седмица Цветанов получи обвинение и за длъжностно присвояване, като му бе постановена забрана да напуска страната. По третия казус прокуратурата твърди, че той е присвоил 50 000 лева в полза на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който антимафиотът е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?