В МВР най-корумпирани били граничните полицаи

124 служители на МВР са уволнени за корупция през последните две години. Това съобщи на пресконференция днес заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев.

Директорът на дирекция "Инспекторат" Цветан Димитров съобщи, че в НСГП има най-много разобличени служители в корупция. По думите му няма "доказани случаи за корупция в НСБОП".

Заради връзки с контрабандиста Константин Димитров-Самоковеца от НСБОП бе отстранен целият сектор "Стокова контрабанда" през 2001 г., но част от служителите бяха пенсионирани, други преназначени, но никой не бе даден на Военна прокуратура.

От 619 сигнала за корумпирани служители на МВР, 235 не са доказани през изминалите две години.

107 служители на МВР са предадени на военна прокуратура, а срещу 150 са предприети различни мерки за дисциплинарна отговорност - реподбор, преместване с цел да бъдат извадени от корупционната среда, допълни Коцев.

В отговор на въпрос Коцев, цитиран от БТА, каза още, че през 2002 г. са разкрити двама служители, които са участвали в канали за трафик на хора.

През 2003 г. на ГКПП Златарево са разкрити двама служители на НСГП, които са съдействали в канали за крадене на коли. Разкрити са и девет гранични контрольори, които са оказвали съдействие за стокова контрабанда. Всички те са предадени на Военна прокуратура, допълни Бойко Коцев.

Цветан Димитров съобщи, че неотдавна са уволнени шестима от дирекция "Комендатура", защото са работили незаконно като охранители.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?