В МВР се готвят за протест

Снимка: БГНЕС

Полицаите се готвят за протест с искане за увеличение на заплатите. Още следващата седмица на няколко места в страната ще започнат мълчаливи предупредителни протести. Ако правителството не е склонно да преговаря, ще се стигне и до национални.

В МВР коронавирусът беше само за един месец

През последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов нееднократно хвалеше полицаите за добрата им работа през пролетта, когато във всички областни градове имаше КПП-та. Служителите от МВР, заедно с лекари и здравни инспектори, постоянно са на първа линия и при проверки, и при контролиране на поставените под карантина. Едновременно с това обаче полицаите бяха изключени от правителственото постановление от началото на септември, с което бяха увеличени заплатите на служителите от близо 30 институции, сред които данъчни, митничари и басейнови дирекции.

"Очевидно МВР, което заедно с медицинските работници в цялата страна изнесе основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, не е заслужило материален стимул. Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение", заявиха от най-големия полицейски синдикат - СФСМВР.

За работата си на първа линия досега полицаите са получили еднократно награди от по 650 лв. И тези пари обаче не са стигнали до всички. Според СФСМВР те са раздадени по неясни критерии, поради което от двама служители на една и съща длъжност в едно управление само единият е взел бонус. В същото време полицаите продължават да са на първа линия, а няма дори информация колко от тях са се заразили с коронавирус.

Протестна готовност

От СФСМВР настояват за незабавно започване на преговори за увеличение на заплатите от 1 януари. Те вече са обявили протестна готовност. Ако исканията им не бъдат приети, ще има предупредителни протести, а впоследствие може да се стигне и до масови.

Последните големи полицейски протести бяха преди почти три години. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев твърдеше, че пари за увеличение на заплатите няма. След това служителите заплашиха, че ще протестират по време на предстоящото европредседателство, с чиято охрана бяха заети основно те. Тогава средства се намериха спешно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?