В Мюнхен започна 50-ата конференция по въпросите на сигурността

Петдесетата международна конференция по въпросите на сигурността започна в Мюнхен, предаде ДПА. Форумът е тридневен. Сирия, Украйна, американският шпионаж и Иран се очертават като основните теми.

Тази година форумът ще събере 20 държавни или правителствени ръководители, 50 министри на отбраната или външните работи, около 10 ръководители на международни организации, както и редица експерти.

Сред участниците в авторитетният годишен форум, на който се обсъждат заплахите за световния мир, е и българският президент Росен Плевнелиев, който ще съчетае посещението си в баварската столица със срещи с представители на парламента и правителството на Бавария и с ръководството на Индустриалната търговска камара на германската провинция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В конференцията ще участват генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл, министрите на външните работи на Русия и Иран Сергей Лавров и Мохамед Джавад Зариф, както и лидерът на сирийската опозиция Ахмад Джарба.

Отношенията между САЩ и Европа ще бъдат една от най-важните теми допълнителни теми тази година заради напрежението, създадено от разкритията за мащабния шпионаж в цял свят, осъществяван от американската Агенция за национална сигурност.

"Много от участниците ще имат едно на ум за Едуард Сноудън", коментира бившият германски дипломат Волфганг Ишингер, един от организаторите на конференцията. "Посланието на г-н Хейгъл би трябвало да гласи: Вашингтон разбра, че има сериозна работа за поправяне на щетите, причинени от разкритията за шпионажа", смята Ишингер.

Вашингтон обаче анонсира малко по-различно послание, става ясно от изказване на посланика на САЩ в Германия Джон Емерсън. На кръгла маса наскоро той обясни, че и от двете страни на Атлантика трябва да бъдат положени усилия за възстановяване на доверието, отбелязва Франс прес.

Тазгодишното 50-то издание на Конференцията за сигурността в Мюнхен съвпада с някои знакови годишнини за световната сигурност: стогодишнината от началото на Първата световна война, 75-та годишнина от началото на Втората световна война и 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. През 2014 г. ще приключи и мисията на НАТО в Афганистан, което повдига въпроси за бъдещата роля на Северноатлантическия алианс. В НАТО вече се обсъжда, че новите задачи на организацията трябва да бъдат борбата с тероризма, киберпрестъпността, разпространението на ядрените оръжия, нестабилността по границите, както и повишаването на собствения капацитет на европейските държави в областта на сигурността и отбраната, посочва Франс прес.

Агенцията допълва, че в този контекст погледите са насочени към домакина на Мюнхенската конференция Германия, която бива критикувана заради нежеланието си да се ангажира с международни военни операции.

Споделяне

Още от Свят