В началото на 2019 г. започва производството на златен концентрат от "Ада тепе"

В началото на 2019 г. започва производството на златен концентрат от "Ада тепе"

През първото тримесечие на 2019 г. ще бъде произведен първият златен концентрат от "Ада тепе" край Крумовград, каза Любомир Хайнов, оперативен директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград", цитиран от БТА.

През първото тримесечие на годината е планирана да заработи и обогатителната фабрика. В нея вече са монтирани машините и през настоящата седмица предстои т.нар. "студен пуск". Наети са над 90% от необходимите кадри, а през януари работа ще започнат и останалите.

Общият брой на работещите в минната компания в Крумовград ще достигне 230 човека, около 30 от които висшисти. Повече от 10% от наетите са се завърнали от чужбина, за да започнат работа в родния край. "Те са по-отговорни и това, което прави впечатление е, че имат различно разбиране как да цениш инструмента", обясни Хайнов.

Той отчете, че от юли т.г., откогато работи рудникът, досега са добити 180 хил. тона руда.

Заложеният годишен добив е 850 хил. тона руда, а на концентрат - около 4 500 тона, обясни Хайнов. Той добави, че извличането ще се случва в България, както и преработката на добития концентрат.

Любомир Хайнов каза също, че компанията осъществява и ангажимента си за подкрепа развитието на община Крумовград. През май общината е получила първата сума от 500 хил.лв., за реализиране на различни проекти.

През януари 2019 г. се очаква да бъдат разгледани и първите проекти на местни фирми, по създадения от компанията и община Крумовград фонд за устойчива икономика в района.

Споделяне

Още от Бизнес