В началото на четвъртата вълна България достигна 1 млн. ваксинирани

Д-р Кунчев: През септември е възможно да има по 3000 заразени дневно

Сн. БГНЕС

България вече е в началото на четвъртата вълна на коронавируса, като през изминалите три седмици отбелязва постоянен ръст на новите случаи на коронавирус. Същевременно в понеделник напълно ваксинираните достигнаха 1 млн. души. Хората със завършен ваксинационен цикъл, получили една доза от препарата на "Janssen" или две дози от останалите три одобрени ваксини в ЕС, вече са 1 001 143. Въпреки това страната ни остава последна по имунизации в ЕС с дял на напълно имунизираните пълнолетни 17.3% при средно за ЕС 57.4%. С поне една доза у нас са 19.1% при средно за ЕС 70.6%.

Новите случаи за последното денонощие у нас са 94 при направени 6691 теста. На седмична база новите случаи бележат ръст от 104%. Положителни са 1.4 на сто от пробите, като за последната седмица делът на положителните проби е бил 1.3%.

810 са пациентите са в болница, 81 от тях в интензивни отделения. За сравнение седмица по-рано в болница са били 716 души, от които 77 в интензивни отделения.

"Вече сме в началото на четвъртата вълна на Covid-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем 500", коментира в понеделник пред Нова телевизия главният държавен здравен инсперктор д-р Ангел Кунчев.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени дневно. "Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи, и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира той.

На въпрос дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той коментира: "От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт".

"Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

"Ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.

На въпрос дали е необходимо поставяне на трета доза ваксина на първите ваксинирани, Ангел Кунчев отговори: "Мисля, че това ще се случи наесен. То обаче трябва да стане с разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. Надявам се най-вече това да се случи с нови, ъпдейтвани ваксини, които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да стане през 2022 и 2023 г.".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?