В най-развитите страни от ЕС не желаят ограничения на работните часове

Мнозинството от гражданите на страните от ЕС с най-мощни икономики не желаят ограничения на часовете за работа, показва проучване на британския вестник “Файненшъл таймс”. 

Според проучването, 52% от анкетираните във Великобритания смятат, че хората трябва да имат право и да не се съобразяват с регулациите на Евросъюза, които ограничават работното време.

Мнозинството от гражданите на Франция и Германия също не искат лимитиране.

Проучването, което обхваща също Италия и Испания, показва, че 47% подкрепят ограничаването на работните часове, предаде ББС.

В изследването са участвали 10 000 души над 16-годишна възраст в пет страни.

Данните показват, че испанците са най- малко щастливи от по-дългото работно време, като 72 на сто от анкетираните подкрепят да има държавен контрол и установени ограничения.

Сегашното законодателство на ЕС допуска максимум 48 работни часа на работник за една седмица.

Великобритания има по-гъвкаво законодателство, което позволява на работниците да избират дали да работят повече или по-малко.

Нагласите по тази тема зависят изключително много от начина, по който е зададен въпросът, казва Берндан Барбър, генерален директор на Конгреса на профсъюзите, цитиран от “Файненшъл таймс”.

Хората искат защита срещу допълнителните работни часове, които вредят на здравето и контактите им, дори когато ниското заплащане ги кара да търсят максимум допълнителна работа, за да си осигурят приличен жизнен стандарт, казва той.

Въпросът за работните часове и защитата на работниците се превърна в сериозен проблем за страните от ЕС с най-мощни икономики, които се опитват да съживят и реформират трудовия си пазар.

За разлика от Великобритания, което взе нелеки решения по отношение гъвкавостта на работната сила, Франция и Германия търсят начини да улеснят компаниите при наемането и освобождаването на служители, като в същото време съкращават разходите за тях.

Един от основните проблеми е пенсионната възраст, като Великобритания планира да я увеличи до 65 години. 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?