В навечерието на масовото плажуване в "Росенец" – сараят стана строителен обект

Доган ще е в лятното си имение, докато наблизо се очаква да има протест

Сн. бТВ

Бариерата, която до днес ограничаваше достъпа до т. нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, беше премахната в навечерието на планираното за събота масово протестно плажуване на брега край имението. На 200 метра от мястото ѝ обаче се появи ограда и надпис "Строителен обект". Струпана беше и строителна техника.

В същото време кметът на Гърмен Феим Иса, който е от ДПС, организира свои съграждани за почивка в района на парк "Росенец". Те пристигнаха с автобуси в петък вечер в близост до летния сарай на Доган. Часове преди това премиерът Бойко Борисов предупреди, че скандалите около охраната на имението и невъзможния достъп до плажната ивица, която е публична държавна собственост, могат да доведат до етническо напрежение.

Охраната на имота на Доган стана повод и за оставката на шефа на НСО ген. Красимир Станчев.

Без бариера, но с ограда

В петък вечер бариера към летния сарай на Доган вече нямаше. На мястото ѝ беше забодено българското знаме. Дни по-рано с националния флаг в ръка съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и активисти на партията дебаркираха на плажа "Росенец", след като стигнаха до там с лодка. Там бяха посрещнати от, както се оказа по-късно, служители на Националната служба за охрана, които в опита си да ги накарат да напуснат владението на Доган, ги избутаха в морето. Флагът, който тримата носеха, пък беше захвърлен от един от охранителите.

Случката стана повод да се организира масово протестно плажуване на недостъпния иначе плаж.

Вероятно и в събота протестиращите плажуващи трудно ще стигнат до плажа, макар и към него вече да няма бариера. Причината е, че тя е заменена от преграда и надпис "Строителен обект", предаде бТВ. През деня в района се движеше строителна техника. Минаваха камиони с пясък.

От снимка, публикувана от активиста на "Демократична България" Иво Мирчев, се вижда, че със строителна ограда е отделено и имението на Доган от близкия плаж.

На почивка от Гърмен

В същото време в района на "Росенец" пристигнаха автобуси от община Гърмен, организирани от кмета Феим Иса, който също се оказа на мястото. Иса обясни пред бТВ, че хората дошли на почивка.


Сн. бТВ

Групата се състои от млади мъже. Те са настанени в почивна станция на около километър от мястото на планирания за събота протест срещу забранения достъп до плажа в парка "Росенец".

По-късно стана ясно, че Ахмед Догат също е в имението в "Росенец" и щял да бъде там и в събота. Той щял да бъде подкрепен от членове на младежкото ДПС срещу протестното плажуване в съседство със сарая. В репортаж бТВ показа част от двора на имението, в което почетният председател на ДПС лично отглеждал рози и био краставици и домати. Доган разказал, че всичко в имота е законно, а охраната от НСО не е по негово желание. Той обаче отказал да се снима. Разговарял с екипа на бТВ на кафе.

Надявал се масовото плажуване в района, планирано за събота, да не доведе до сблъсъци и протести. Дебаркирането на Христо Иванов на брега до имението определя като "провокация". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?