В навечерието на украинските избори Путин ще посети Крим

В навечерието на украинските избори Путин ще посети Крим

Президентът на Русия Владимир Путин е планирал посещение в Крим "за петгодишнината от присъединяването" на полуострова към Руската федерация, пише "РБК", като се позовава на източници, близки до администрацията на държавния глава.

Празненствата в Крим и Севастопол - днес отделни субекти на федерацията, ще започнат на 15 март, а Путин се очаква да посети анексирания украински полуостров на 18 март, когато в Кремъл бе подписан договор за включването му в състава на Русия, пише изданието.

На 16 март - в деня на кримския референдум за присъединяване към Русия, обявен от Запада и Украйна за незаконен, руският прокремълски рокерски клуб "Нощни вълци" организира мотопробег по маршрута Симферопол - Севастопол - планината Гасфорт, където ще има флашмоб и концерт. Празнични прояви през следващите дни са предвидени в Симферопол и Ялта.

Властите на Крим обявиха във връзка с празника конкурси за поръчки на обща стойност над 3,2 милиона рубли. Най-големият договор е за покупка на предвидени за подаръци дамски и мъжки часовници с имитация на скъпоценни камъни и надпис "От председателя на държавния съвет на република Крим" - 632,8 хил. рубли. На втора позиция е договор за доставки на цветя и букети за тържествата - за рози, хризантеми и карамфили кримските власти ще платят 627 хил. рубли. Освен това за подаръци ще бъдат купени матрьошки и медали, разказва "РБК".

Ако Владимир Путин наистина посети Крим, визитата ще има подчертано делови и работен характер - ще се обсъждат перспективите и програмите за развитие на полуострова, прогнозира аналитикът Дмитрий Бадовски.

За руското "обществено мнение днес фактът, че Крим е в състава на Русия, по-скоро е безусловна даденост, нормалното положение на нещата", казва той.

"Петгодишният юбилей от присъединяването на Крим към Русия" съвпада с финала на кампанията за президентските избори в Украйна на 31 март, изтъква експертът. Според него "на този фон е от значение" властите да демонстрират "уверено спокойствие" и да акцентират върху това, че решението е взето "от самите кримски жители".

Споделяне

Още от Свят